<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

China erkent ‘ondergrondse’ bisschop na vijf jaar huisarrest

KN Redactie 28 augustus 2024
image
Chinese katholieken bij een audiëntie van paus Franciscus in 2019. Foto: CNS - Paul Haring

De Chinese regering heeft Melchior Shi Hongzhen erkend als bisschop van Tianjin. De erkenning van deze voorheen ‘ondergrondse’ bisschop is volgens het Vaticaan “een positieve vrucht van de dialoog tussen de Heilige Stoel en de Chinese regering”.

“De Heilige Stoel heeft met voldoening vernomen dat op 27 augustus Melchior Shi Hongzhen officieel erkend is als bisschop van Tianjin”, meldt het Vaticaan in een verklaring. Daarmee komt een einde aan de spagaat waarin bisschop Shi zich al vijf jaar bevindt: tot deze week erkende alleen het Vaticaan hem als de rechtmatige bisschop van Tianjin.

De inmiddels 95-jarige Shi werd in 1982 tot hulpbisschop van Tianjin gewijd. In 2019 volgde hij de overleden Paul Liu Shuhe op als bisschop, maar die stap werd alleen door het Vaticaan erkend, aldus OSV News.

Huisarrest

In de ogen van de Chinese overheid was Shi niet meer dan een ‘gewone’ priester omdat hij weigerde lid te worden van de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging, de Kerk die banden heeft met het Chinese regime. Daarvoor kreeg hij ook huisarrest opgelegd.

Het bisdom Tianjin had sinds 2005 geen door de staat erkende bisschop meer. Volgens de verklaring van het Vaticaan telt het bisdom ongeveer 56.000 katholieken, 21 parochies, 62 priesters en “een groot aantal vrouwelijke religieuzen”.

Overeenkomst

Een Vaticaanse delegatie had in 2022 een ontmoeting met bisschop Shi in Tianjin als onderdeel van een reis naar China om te onderhandelen over de vernieuwing van de overeenkomst tussen het Vaticaan en China over de benoeming van bisschoppen, volgens persbureau AsiaNews.

In 2018 ondertekenden het Vaticaan en de regering van China een overeenkomst die ervoor moet zorgen dat bisschoppen worden gekozen door de katholieke gemeenschap in China en worden goedgekeurd door de paus voordat ze worden gewijd en geïnstalleerd. Paus Franciscus heeft toen ook verschillende bisschoppen die zonder goedkeuring van het Vaticaan waren gewijd, erkend.

Uit op verlenging

De voorlopige tweejarige overeenkomst werd verlengd in 2020 en opnieuw in 2022, hoewel er momenten zijn geweest waarop China bisschoppen benoemde of overplaatste die duidelijk in strijd waren met de overeenkomst.

Met de erkenning van Shi lijken de spanningen over die schendingen te verminderen. Het lijkt erop dat de eventuele derde verlenging van het akkoord daarin meespeelt. In oktober loopt de tweejarige afspraak die in 2022 gemaakt is namelijk weer af. De stap die de Chinese regering heeft gezet, is een teken dat China uit is op voortzetting van het akkoord.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.