Mgr. Shao Zhumin wordt met regelmaat opgepakt voor ‘heropvoeding’. De Chinese autoriteiten lieten dit keer weten dat de bisschop van Wenzhou op “vakantie” is gestuurd.
Zhumin maakt deel uit van de ondergrondse katholieke Kerk in China en is erkend door de Heilige Stoel. De autoriteiten proberen hem te dwingen zich aan te sluiten bij de officiële bovengrondse Kerk, die gecontroleerd wordt door de Chinese Communistische Partij.
Chinese katholieken vragen in een boodschap om voor de ontvoerde bisschop te bidden: “Bid dat de Heer hem vertrouwen en moed geeft, dat hij niet gedemoraliseerd wordt door wat er gebeurt; bid ook dat hij gezond en wel blijft, onder Christus’ leiding, zodat hij zo snel mogelijk bij ons terug kan keren om voor zijn kudde te zorgen.”
Mgr. Shao verdwijnt vaak maandenlang. De autoriteiten proberen hem dan te hersenspoelen. AsiaNews meldt dat de bisschop altijd opgepakt wordt aan de vooravond van belangrijke katholieke feesten: Kerstmis, Pasen en nu vlak voor Allerzielen.
Elk jaar met Allerzielen trekken gelovigen in het bisdom Wenzhou naar de begraafplaats waar mgr. James Lin Xili begraven ligt. Die bisschop werd in 1992 door Johannes Paulus II tot eerste lokale bisschop van Wenzhou gewijd en werd als zodanig erkend door Rome, maar niet door Beijing.
In 1999 werd Lin Xili opgepakt door de Chinese autoriteiten die hem onder huisarrest hielden tot aan zijn dood in 2009. In de afgelopen jaren werd de begraafplaats waar de bisschop ligt geblokkeerd, zodat gelovigen geen toegang konden krijgen.
“De bisschop wordt altijd opgepakt aan de vooravond van belangrijke katholieke feesten: Kerstmis, Pasen en nu vlak voor Allerzielen”
Religieuze groepen in China hebben te maken met forse beperkingen waardoor volgens AsiaNews voor vrijwel “ieder aspect van het leven van religieuze gemeenschappen – van vorming, bijeenkomsten tot jaarlijkse en dagelijkse projecten” goedkeuring van de overheid nodig is.
De Chinese overheid probeert hierdoor steeds meer grip te krijgen op religieuze groepen. Godsdiensten worden getolereerd zolang zij de idealen van de Communistische Partij steunen.
Het Vaticaan en China lagen decennialang overhoop. Belangrijk strijdpunt was de vraag wie bisschoppen mag benoemen. Dat recht is voorbehouden aan de paus, maar China beschouwt dat als buitenlandse inmenging in interne aangelegenheden.
In 2018 sloot het Vaticaan een voorlopige overeenkomst over de kwestie met Beijing. Doel was om de hereniging dichterbij te brengen van de Romegetrouwe en vaak hevig vervolgde ‘ondergrondse’ Kerk en de ‘bovengrondse’ Katholieke Patriottische Vereniging, die goedkeuring van Beijing heeft. In 2020 werd de deal verlengd.
Dit weerhoudt China er echter niet van katholieken te vervolgen, vooral zij die tot de ondergrondse Kerk behoren. Mgr. Shao is niet de enige bisschop die met regelmaat wordt opgepakt en onder huisarrest wordt geplaatst. Ook worden bisschoppen soms afgesloten van water, elektriciteit en gas.