<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Chinadeal verlengd: Vaticaan blijft ‘kleine stapjes’ tot meer geloofsvrijheid nemen

Luuk van den Einden 21 oktober 2022
image
Chinese gelovigen in de kathedraal van Shanghai. Het Vaticaan en China verlengen morgen hun akkoord over de benoeming van bisschoppen voor de tweede keer. Foto: CNS - Zhong Yang, Reuters

Het akkoord tussen het Vaticaan en China over de benoeming van bisschoppen wordt morgen opnieuw voor twee jaar verlengd. Sinds het sluiten van de deal zijn slechts enkele bisschoppen aangesteld, waardoor critici de effectiviteit ervan betwijfelen.

Volgens een Vaticaanse bron “wordt het akkoord met China op 22 oktober verlengd, zonder aanpassingen aan de voorwaarden”, meldt Crux. Deze bron, volgens Crux een hooggeplaatste Vaticaanse functionaris, wil anoniem blijven omdat hij of zij niet bevoegd is om openlijk over de Chinadeal te spreken.

De bron benadrukt dat het om een officieuze mededeling gaat; het Vaticaanse persbureau zal “te zijner tijd” een formeel bericht over de kwestie de deur uit doen.

Precieze voorwaarden onbekend

Het China-akkoord werd in september 2018 gesloten voor een termijn van twee jaar. De precieze voorwaarden zijn nooit openbaar gemaakt, maar de deal komt erop neer dat de paus bisschoppen benoemt die vooraf zijn goedgekeurd door de Chinese overheid. Normaal gesproken mengt de staat zich niet in kerkelijke benoemingen. Het Vaticaan heeft zo’n zelfde akkoord met Vietnam.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het sluiten van de Chinadeal in 2018 werd kracht bijgezet door de officiële pauselijke erkenning van acht bisschoppen die eerder door de Chinese regering waren aangesteld. Deze prelaten waren bisschop geworden zonder goedkeuring van de paus, waardoor ze technisch gezien dus geëxcommuniceerd waren.

In 2020 werd het akkoord al eerder verlengd voor een periode van twee jaar. Het wordt algemeen gezien als een voorzichtige toenadering tussen het Vaticaan en China; officiële diplomatieke banden tussen de Heilige Stoel en de communistische staat ontbreken namelijk.

‘Kleine stapjes’

In de vier jaar dat het akkoord van kracht is, zijn er maar een paar bisschoppen benoemd. Critici vragen zich daarom af of de deal wel nut heeft. Kardinaal Pietro Parolin, de Vaticaanse staatssecretaris, liet in 2018 aan journalisten weten dat kritiek “door het Vaticaan serieus genomen wordt, omdat het een zeer delicate kwestie is”.

Kardinaal Parolin sprak daarbij wel het vertrouwen uit dat de Vaticaanse aanpak van dialoog en toenadering op de lange termijn bevorderlijk is voor de geloofsvrijheid in China. “We bedrijven politiek met kleine stapjes. We vinden dat ieder resultaat, hoe onbeduidend het ook mag lijken, uiteindelijk bijdraagt aan meer religieuze vrijheid.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.