fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Chinese kerken moeten ‘patriottisme’ preken om weer open te mogen

Sanne Gerrits 5 juni 2020
image
Een priester hoort de biecht in de kathedraal van Bejing (archieffoto). Foto: CNS photo - Damir Sagolj, Reuters

De Chinese overheid verplicht de priesters in het land te preken over patriottisme. Dat is een van de voorwaarden waaraan zij moeten voldoen als zij hun kerken weer willen openen na de lockdown. Katholieken maken zich zorgen over de religieuze vrijheid.

Om weer open te mogen, moest niet alleen aan coronapreventie worden gedaan, maar moet ook het patriottisme worden benoemd in preken, meldden de Katholieke Patriottistische Vereniging en de Chinese Katholieke Onderwijsorganisatie van de provincie Zhejiang volgens ucanews.com.

Inmenging

De Chinese katholieken maken zich zorgen. Pater Liu uit Hebei bijvoorbeeld, is blij dat zijn kerk weer open kan, maar veroordeelt de voorwaarde van patriottisme. “Als leden van de universele katholieke Kerk kunnen we niet accepteren en verheerlijken wat de communisten als patriottistische opvoeding beschouwen.”

Parochiaan Jacob Chung uit Wenzhou noemt de bepaling van de overheid een “serieuze menging in de interne zaken van het geloof”.

Kritiek verminderen

Een Chinakenner die anoniem wil blijven, zegt dat de Chinese overheid het patriottisme wil opleggen aan Kerken omdat zij bang is voor een tegenrevolutie.

“Zij willen dat het volk vasthoudt aan het patriottisme nu er een handelsoorlog met andere landen heerst en de economische groei vertraging heeft opgelopen. Als de Kerk het communistische deuntje speelt, zullen christenen minder kritisch op de overheid zijn”, zo wordt volgens hem gedacht.

Toenemende geloofsvervolging

Begin dit jaar rapporteerde een commissie van het Amerikaans Congres nog dat de mensenrechtensituatie in China tussen 2018 en 2019 verslechterde.

Zo nam de vervolging van Chinese katholieken volgens de commissie toe, ondanks de deal die het Vaticaan en Beijing eind 2018 sloten. Die ‘voorlopige overeenkomst’ kon op de nodige kritiek rekenen.

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.