De kardinaal is het niet registreren van een hulpfonds voor anti-overheidsdemonstranten ten laste gelegd. In het licht van de strenge veiligheidswetten lijkt de aanklacht mee te vallen: een gevangenisstraf blijft de kardinaal waarschijnlijk gespaard.
Kardinaal Joseph Zen Ze-kiun en de vier anderen die dinsdag in de rechtszaal moesten verschijnen, voelden waarschijnlijk opluchting toen ze te horen kregen wat Justitie hen ten laste legt. Ze zijn aangeklaagd omdat ze een hulpfonds voor protesteerders niet hebben geregistreerd, waarop een boete van 1200 euro staat.
Toen het vijftal op 11 mei door de Hongkongse autoriteiten werd opgepakt vanwege “samenzwering tot collaboratie met vreemde mogendheden” leek hun een veel zwaardere straf boven het hoofd te hangen, want daar staat een gevangenisstraf van drie jaar tot levenslang tegenover.
Het hulpfonds in kwestie is het 612 Humanitarian Relief Fund, dat vorig jaar werd opgeheven omdat het kritiek van de autoriteiten aantrok. Het fonds werd opgericht voor financiële bijstand aan demonstranten betrokken bij de anti-overheidsprotesten in 2019. Destijds demonstreerden Hongkongers massaal tegen een nieuwe veiligheidswet die uitlevering aan de Chinese autoriteiten mogelijk moest maken. Het protest bleek tevergeefs.
De negentigjarige kardinaal en de vier anderen die betrokken waren bij het fonds pleitten allemaal onschuldig. In september begint de rechtszaak.
De arrestatie van kardinaal Zen veroorzaakte eerder een storm aan internationale ophef. Volgens de Hongkongse veiligheidsminister Chris Tang was alle internationale ophef “een klassiek voorbeeld van een lastercampagne.” Deze ophef was vooral uit politieke hoek te horen; het Vaticaan sprak bij monde van perswoordvoerder Matteo Bruni enkel zijn “bezorgdheid” over de kwestie uit.
Het bisdom Hongkong riep de autoriteiten op om de zaak van kardinaal Zen volgens eerlijke regels te behandelen en “rekening te houden met de menselijke maat.” Verder liet het bisdom weten “zich grote zorgen te maken over de veiligheid van kardinaal Zen, voor wie we in het bijzonder bidden.”
Bron: Catholic News Service
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.