fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Hongkongse autoriteiten arresteren kritische kardinaal Zen

Luuk van den Einden 12 mei 2022
image
Kardinaal Joseph Zen, hier op een foto uit 2020, is gisteren opgepakt door de autoriteiten van Hongkong, vermoedelijk vanwege zijn prodemocratisch activisme. Foto: CNS - Bobby Yip, Reuters

Kardinaal Joseph Zen uit Hongkong is opgepakt, vermoedelijk vanwege zijn prodemocratische activiteiten. De voorvechter van een vrij Hongkong loopt het risico op een levenslange gevangenisstraf.

Plaatselijke media melden dat de negentigjarige bisschop-emeritus woensdag werd opgepakt en diezelfde dag ’s avonds laat op borgtocht is vrijgelaten. De reden van de arrestatie is volgens de Hongkongse krant The Standard “samenzwering met buitenlandse mogendheden”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vermoedelijk is de kardinaal gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij het 612 Humanitarian Relief Fund, een steunfonds dat prodemocratische demonstranten helpt bij de betaling van juridische kosten. Vier andere betrokkenen bij dat fonds zijn gisteren ook opgepakt, namelijk zangeres Denise Ho, academicus Hui Po Keung en juristen Margaret Ng en Cyd Ho. De organisatie werd vorig jaar al ontbonden.

Uitgesproken prodemocratisch

De uitgesproken prodemocratische kardinaal Zen liep al langer het gevaar om opgepakt te worden. In 2018 liet hij zich kritisch uit over de controversiële Chinadeal tussen het Vaticaan en Beijing, die de Chinese regering inspraak in de benoeming van bisschoppen in het land geeft.

In 2019 barstten protesten los in Hongkong vanwege de invoer van een wet die uitlevering van Hongkongse arrestanten aan de Chinese autoriteiten mogelijk moest maken. Hongkongers gingen massaal de straat op, uit vrees dat iedere Chinacriticus makkelijk door Beijing berecht zou kunnen worden. Door zijn betrokkenheid bij het 612 Humanitarian Relief Fund gaf Zen steun aan de betogers.

“We kunnen veel uitspraken doen die de internationale pers en veel landen zouden verwelkomen, maar we zien niet in hoe die uitspraken een verschil zouden kunnen maken.”
- Aartsbisschop Paul Gallagher, Vaticaans staatssecretaris

In 2020 veroordeelde kardinaal Zen publiekelijk de arrestatie van Jimmy Lai, oprichter van de Apple Daily, tot half 2021 de laatste prodemocratische krant van Hongkong. De kardinaal noemde de arrestatie een zaak van “politieke onderdrukking” waarmee de autoriteiten “de vrijheid van meningsuiting verder willen inperken.”

Gewelddadig optreden van veiligheidstroepen maakte ten langen leste een einde aan de protesten, waarna Beijing in 2020 een strenge veiligheidswet doorvoerde die “samenzweren met buitenlandse mogendheden” criminaliseert. Door deze wet en de uitleveringswet loopt kardinaal Zen nu het gevaar door Beijing veroordeeld te worden voor zijn daden, wat hem drie jaar tot levenslang in de gevangenis kan doen belanden.

Vaticaan is ‘bezorgd’

De arrestatie van kardinaal Zen zet het Vaticaan onder druk om zich uit te spreken over de situatie in Hongkong. Perswoordvoerder Matteo Bruni heeft vooralsnog enkel laten weten dat “de Heilige Stoel bezorgd is om de arrestatie van kardinaal Zen en de ontwikkelingen met de grootste zorg in de gaten houdt.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Vorig jaar verklaarde aartsbisschop Paul Gallagher, staatssecretaris van het Vaticaan, nog dat hij geen nut zag in het veroordelen van de politieke situatie in Hongkong. “Natuurlijk maken we ons daar zorgen over, maar we zien niet hoe we een positieve bijdrage kunnen leveren in Hongkong”, aldus Gallagher.

“We kunnen veel uitspraken doen die de internationale pers en veel landen zouden verwelkomen, maar ik en veel van mijn collega’s zien niet in hoe die uitspraken een verschil zouden kunnen maken.”

Bronnen: Crux, Catholic News Agency, The Pillar, The Standard