<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Kardinaal De Kesel treedt in Vlaamse voetsporen bij bezoek aan China

Luuk van den Einden 12 juni 2024
image
Kardinaal Jozef De Kesel met zijn reisgezelschap en zijn Chinese gastheren. Foto: ChinaCatholic

Kardinaal Jozef De Kesel is tot en met vrijdag in China voor een bezoek aan de Kerk in dat land. Hij bezoekt er onder meer missies die in het verleden door Vlaamse missionarissen zijn gesticht.

Eigenlijk zou kardinaal De Kesel, die sinds juni 2023 met emeritaat is, al in 2020 een bezoek aan China brengen, maar dat kon vanwege de coronacrisis destijds niet doorgaan. Inmiddels vindt de reis alsnog plaats: De Kesel is vorige week vrijdag vertrokken en zal tot en met vrijdag 14 juni in het land verblijven.

Ferdinand Verbiest

Kardinaal De Kesel is in China als voorzitter van de Ferdinand Verbiest Stichting, een organisatie die zich inzet voor dialoog en culturele uitwisseling met China. Deze stichting is vernoemd naar Ferdinand Verbiest, een Vlaamse jezuïet die in de zeventiende eeuw het missiewerk van de jezuïeten in China leidde.

Op zaterdag had kardinaal De Kesel in Beijing een ontmoeting met bisschop Li Shan, de voorzitter van de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging, de Kerk die door de communistische overheid in China officieel erkend wordt. China kent ook nog een ‘ondergrondse’ Kerk, die niet is goedgekeurd door het regime.

Concelebreren

Een dag later vierden zij samen de Eucharistie in de kathedraal van Beijing. Dat een Vlaamse prelaat en een bisschop van de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging de Mis kunnen concelebreren, is niet zonder meer een vanzelfsprekendheid.

Tussen het Vaticaan en China bestaat een akkoord over wederzijdse inspraak in de benoeming van bisschoppen. Dat is uniek, omdat de regering van een land normaal gesproken geen zeggenschap heeft daarin. China heeft het akkoord, dat sinds 2018 bestaat, meer dan eens geschonden door op eigen houtje bisschoppen te benoemen.

Voormalige missies

Ook bezoekt kardinaal De Kesel voormalige missies in de Chinese deelstaat Binnen-Mongolië: Suiyuan (Hohhot) en Wumeng (Jining), waar ook telkens een concelebratie zal plaatsvinden. Deze missies zijn in het verleden gesticht door de scheutisten, een missiecongregatie die haar wortels in Vlaanderen heeft.

Op 13 juni worden kardinaal De Kesel en zijn reisgenoten, waaronder pater Charles Phukuta Khonde, algemeen overste van de scheutisten, ontvangen door het ‘Verenigd Front’ van de communistische partij, waar ze een ontmoeting hebben met afgevaardigden van alle officieel erkende religies in China.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.