De Kerk is trots op katholieken die trouw blijven aan hun geloof in China, zegt de Vaticaanse staatssecretaris Pietro Parolin. Volgens de kardinaal zijn de betrekkingen tussen het Vaticaan en China “altijd in een fase van dialoog”.
De Kerk begeleidt de Chinese gelovigen met vele gebeden, zei Parolin in een interview dat eind vorige week werd gepubliceerd door de Italiaanse newssite La Voce del Nordest.
“We zijn trots op de geloofsgetuigenis die zij geven. We hopen dat ze altijd goede burgers en katholieken zullen zijn”, aldus de staatssecretaris.
Gevraagd naar de stand van zaken rondom de diplomatieke betrekkingen met China, zei Parolin dat Rome “altijd in dialoog” is met de communistische regering.
De kardinaal wees echter op het feit dat door de coronapandemie de dialoog ingewikkelder is geworden. De Heilige Stoel hoopt zo snel mogelijk persoonlijke ontmoetingen met de Chinese delegatie te hervatten, zei hij verder.
“Er zijn nog veel zaken rondom het kerkelijk leven in China die afgehandeld moeten worden”, aldus de staatssecretaris.
In oktober vorig jaar verlengde het Vaticaan een voorlopig akkoord met China, dat in 2018 tot stand kwam, omtrent de benoemingen van bisschoppen.
De voorlopige overeenkomst, waarvan de tekst nooit openbaar is gemaakt, schetst procedures om ervoor te zorgen dat katholieke bisschoppen worden gekozen door de katholieke gemeenschap in China en door de paus worden goedgekeurd voordat ze worden gewijd en geïnstalleerd.
De gesloten overeenkomst is omstreden. Sinds het aantreden van de Chinese president Xi Jinping oefent zijn communistische regering veel druk uit op alle godsdiensten. Onder meer de explosieve groei van het christendom is het regime een doorn in het oog.
De Chinese regering streeft daarbij een ‘sinificatie’ na: godsdiensten worden getolereerd voor zover zij de idealen van de communistische partij ondersteunen. Critici zijn van mening dat de deal katholieken heeft overgeleverd aan het communistische regime.
(Bronnen: CNS, KNA)