fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Kardinaal Zen kort na terugkeer van uitvaart Benedictus XVI in het ziekenhuis opgenomen

Courtney Mares - CNA 2 februari 2023
image
Kardinaal Joseph Zen op de uitvaart van emeritus-paus Benedictus. De kardinaal kampte destijds al met de gezondheidsproblemen waarvoor hij sinds kort in het ziekenhuis ligt. Foto: CNS - Paul Haring

Kardinaal Joseph Zen ligt in Hongkong in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen. De 91-jarige kardinaal had al last van zijn gezondheid voor hij naar Rome vloog voor emeritus-paus Benedictus’ uitvaart.

Kardinaal Zen heeft op 31 januari via zijn blog laten weten dat hij in het ziekenhuis behandeld wordt wegens ademhalingsproblemen. “Jullie hebben al een tijdje niet van me gehoord, omdat ik in het ziekenhuis lig”, schrijft hij. “Wees gerust: de beste artsen van Hongkong zorgen voor mij.”

Ontstekingen en gevoelloosheid

In 2016 lag de voormalige bisschop van Hongkong drie weken in het ziekenhuis met een bacteriële longinfectie, maar die mogelijkheid hebben zijn dokters al uitgesloten, laat hij weten. Naast ademhalingsproblemen heeft Zen last van een zere rug, ontstekingen in zijn schouders en gevoelloosheid in zijn handen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Hij liep naar eigen zeggen al met deze problemen rond voordat hij naar Rome vloog om de uitvaart van emeritus-paus Benedictus XVI op 5 januari bij te wonen. Desondanks kon hij “de mogelijkheid niet laten schieten” om daarbij aanwezig te zijn.

Paspoort ingenomen

“De uitvaart van paus Benedictus was heel belangrijk voor mij: wonderlijk genoeg stond God me toe om daarvoor naar het Vaticaan te reizen”, schrijft hij. Dat kardinaal Zen zijn stad kon verlaten, was geen vanzelfsprekendheid: de autoriteiten hadden zijn paspoort ingenomen in verband met de rechtszaak die in 2022 tegen hem liep wegens zijn betrokkenheid bij verboden pro-democratiebetogingen.

“Toen ik naar Rome ging, had ik het gevoel dat ik heel China en heel Hongkong vertegenwoordigde, waarbij ik ons respect en onze liefde voor emeritus-paus Benedictus overbracht”, aldus de kardinaal. Na zijn vierdaagse bezoek aan het Vaticaan, rustte hij tien dagen uit, maar zijn gezondheid bleef afnemen. Op 22 januari werd hij in het ziekenhuis opgenomen.