<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Kardinaal Zen na uitstel voor de rechter vanwege overtreden veiligheidswet

Luuk van den Einden 27 september 2022
image
Kardinaal Zen arriveert bij de rechtbank in Hongkong voor het begin van zijn proces. Foto: CNS - Tyrone Siu, Reuters

Het proces tegen de Hongkongse kardinaal Zen en vijf anderen vanwege het overtreden van een veiligheidswet is van start gegaan. De rechtszaak tegen de uitgesproken overheidscriticus loopt waarschijnlijk tot november.

Op maandagochtend verscheen kardinaal Joseph Zen voor het eerst voor de rechtbank in Hongkong. Eigenlijk zou zijn proces vorige week al beginnen, maar dat werd uitgesteld omdat rechter Ada Yim Shun-yee besmet was met corona.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kardinaal Zen en zijn medebeklaagden worden berecht omdat ze een hulpfonds voor protesteerders niet hebben geregistreerd, waarop een boete van omgerekend 1200 euro staat.

Veiligheidswetten

Het in 2021 opgeheven steunfonds, het 612 Humanitarian Relief Fund, was in het leven geroepen om steun te bieden aan mensen die demonstreerden tegen de invoer van strenge veiligheidswetten, die onder andere de uitlevering van Hongkongse arrestanten aan China mogelijk moest maken. De autonome positie van de stad Hongkong wordt al tijden steeds verder ingeperkt door het Chinese regime.

De kardinaal werd op 11 mei door de Hongkongse autoriteiten opgepakt vanwege “samenzwering tot collaboratie met vreemde mogendheden”. Toen leek hem nog een veel zwaardere straf dan een geldboete boven het hoofd te hangen, want daar staat volgens de veiligheidswetten een gevangenisstraf van drie jaar tot levenslang tegenover.

Publiekelijk kritisch

Kardinaal Zen, die tussen 2002 en 2009 bisschop van Hongkong was, geldt als een voorname tegenstander van de Chinese overheid. Hij heeft zich meerdere malen publiekelijk kritisch uitgesproken en is ook bij diverse anti-overheidsdemonstraties betrokken geweest.

In het verleden heeft hij zich verschillende malen kritisch uitgelaten over de controversiële Chinadeal tussen het Vaticaan en Beijing, die de Chinese regering inspraak in de benoeming van bisschoppen in het land geeft. Volgens Zen laat de Heilige Stoel met dat akkoord een groot deel van de ondergrondse, niet door het communistische regime erkende Kerk in de steek.

https://www.kn.nl/donaties/

Het eerste deel van het proces tegen kardinaal Zen duurt waarschijnlijk tot vrijdag. Het proces wordt naar verwachting ergens in november afgesloten: dan krijgt de kardinaal te horen of hij schuldig wordt bevonden en wordt zijn eventuele straf bekendgemaakt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.