fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Kardinaal Zen opnieuw kritisch: ‘Parolin heerst over Romeinse curie’

KN Redactie 23 maart 2020
image
Kardinaal Joseph Zen overhandigt na een algemene audiëntie in 2018, een brief aan paus Franciscus Foto: CNS/Paul Haring

Kardinaal Joseph Zen heeft opnieuw kritiek geuit op het beleid van het Vaticaan ten aanzien van China. De emeritus-bisschop van Hong Kong beschuldigt de Vaticaanse staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin van het manipuleren van paus Franciscus.

“Mijn persoonlijke indruk is dat Parolin de paus manipuleert, als het tenminste gaat over de Kerk in China”, stelt Zen.

Hij doet dit in een zaterdag op zijn persoonlijke blog gepubliceerde tekst. Daarin zet hij vraagtekens bij het optreden van de kardinaal-staatssecretaris.

Vragen bij rol van Parolin

Zen noemt het moeilijk te begrijpen hoe Parolin “machtig” genoeg is geworden “om de hele Romeinse curie te overheersen”.

Volgens Zen kon Parolin een commissie die de Kerk in China bestudeerde, zonder moeite opheffen. “Niemand is opgestaan op te protesteren tegen zulk een onbeleefdheid.”

Eerdere blog

Zens blog lijkt een vervolg op een eerdere post, waarin hij begin maart reageerde op een brief van kardinaal Re. De deken van het kardinalencollege schreef eind februari een brief, gericht aan alle kardinalen.

Daarin stelde Re dat het huidige Chinabeleid in lijn is met dat van paus Johannes Paulus II en paus Benedictus XVI. De Italiaanse kardinaal noemde de kritiek van Zen op de China-deal misplaatst.

Kritiek op China-deal

Kardinaal Zen geldt als een prominent en uitgesproken criticus van de China-deal. De emeritus-bisschop van Hong Kong laat regelmatig van zich horen in de media.

In februari zei Zen in een interview met het Amerikaanse persbureau CNA dat het Vaticaan “alles verloor in deze deal” en “niets kreeg”.

‘Paus had goede intenties’

“Ik kan niet begrijpen waarom ze zoiets zouden doen. Ik weet zeker dat de paus de goede intentie heeft gehad om wat ruimte te krijgen, wat ademruimte, en misschien kun je dan op een dag iets beters krijgen. Vooruit. Maar Parolin, de staatssecretaris, weet heel goed wie de communisten zijn. Je kunt op geen enkele wijze met de communisten onderhandelen. Je krijgt niets.”

Onderhandelen met Herodes

Kardinaal Zen besloot: “Ik zeg altijd: kun je je voorstellen dat Jozef met Herodes zou onderhandelen om het kind Jezus te redden? Ondenkbaar. Hij wil hem gewoon vermoorden.”

(Bron: Catholic News Agency)

> KN Dossier Kerk & China: www.kn.nl/china