fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Kardinaal Zen veroordeeld tot boete, rechtszaak heeft ‘niets te maken’ met geloofsvrijheid

Luuk van den Einden 25 november 2022
image
Kardinaal Zen bij de rechtbank in Hongkong. Foto: CNS - Tyrone Siu, Reuters

Kardinaal Joseph Zen is door de rechtbank in Hongkong veroordeeld tot een boete van omgerekend 490 euro. De kardinaal moest voor de rechter komen vanwege het niet registreren van een hulpfonds voor demonstranten.

Kardinaal Zen en vijf anderen zijn vandaag schuldig bevonden vanwege het niet registreren van het 612 Humanitarian Relief Fund, dat tussen 2019 en 2021 steun bood aan mensen die demonstreerden tegen de invoer van strenge veiligheidswetten, die onder andere de uitlevering van Hongkongse arrestanten aan China mogelijk moest maken.

‘Niets te maken’ met geloofsvrijheid

De negentigjarige kardinaal Zen heeft als straf een boete van 4000 Hongkongse dollars, omgerekend 490 euro, gekregen. Daarmee lijkt de overheidskritische kardinaal goed weg te komen; de maximumstraf voor zijn overtreding is namelijk 1200 euro.

De kardinaal werd op 11 mei door de Hongkongse autoriteiten opgepakt vanwege “samenzwering tot collaboratie met vreemde mogendheden”. Toen leek hem nog een veel zwaardere straf dan een geldboete boven het hoofd te hangen, want daar staat volgens de veiligheidswetten een gevangenisstraf van drie jaar tot levenslang tegenover.

Na de afsluitende zitting van de rechtbank stond Zen de pers te woord. “Hoewel ik een religieuze functionaris ben, hoop ik dat deze zaak niet met geloofsvrijheid in verband wordt gebracht”, zei hij volgens persbureau Reuters. “Daar heeft het niets mee te maken. Ik ben gewoon een burger van Hongkong, die veel waarde hecht aan humanitaire steun.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Voorvechter voor religievrijheid

Die opmerking is enigszins opmerkelijk, aangezien Zen geldt als een belangrijke voorvechter voor religievrijheid in China. In het verleden heeft hij zich verschillende malen kritisch uitgelaten over de controversiële Chinadeal tussen het Vaticaan en Beijing, die de Chinese regering inspraak in de benoeming van bisschoppen in het land geeft. Volgens Zen laat de Heilige Stoel met dat akkoord een groot deel van de ondergrondse, niet door het communistische regime erkende Kerk in de steek.

Kardinaal Zen, die tussen 2002 en 2009 bisschop van Hongkong was, geldt als een voorname tegenstander van de Chinese overheid. Hij heeft zich meerdere malen publiekelijk kritisch uitgesproken en is ook bij diverse anti-overheidsdemonstraties betrokken geweest.