<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Katholieken in Hongkong herdenken Tiananmen ondanks restricties

Catholic News Service 4 juni 2020
image
Archiefbeeld van een eerdere gebedswake in het Victoria Park in Hongkong, om het Tiananmen-bloedblad van 1989 te herdenken. Foto: CNS photo/Bobby Yip, Reuters

De jaarlijkse openbare herdenking van het bloedbad op het Tiananmen-plein mag van de autoriteiten in Hongkong niet doorgaan vanwege coronamaatregelen. Katholieken in die regio laten het er niet bij zitten: vandaag staan ze in diverse Missen toch stil bij de bloedige protesten.

“We kunnen dit jaar misschien niet in het Victoria Park zijn, maar dat betekent niet dat er geen wake zal zijn”, zo verklaarde Fung Yatming, woordvoerder van het bisdom Hongkong. “We houden op 4 juni ‘s avonds speciale Missen in verschillende kerken.”

Duizenden doden

De traditionele wake in Hongkong markeert het einde van weken van studentenprotesten in 1989, toen Chinese militairen op demonstranten schoten op het Tiananmen-plein in Beijing. Schattingen van het aantal doden varieerden van honderden tot duizenden. Ook waren er vele duizenden gewonden.

Speciale status

Als speciale bestuurlijke regio is Hongkong de enige plaats in China waar het bloedbad kan worden herdacht, en de ceremonie trekt vaak meer dan 100.000 mensen.

De coronarestricties voor openbare bijeenkomsten in Hongkong zouden eind mei aflopen, maar op 19 mei werden ze verlengd tot eind juni. Sinds 1 juni mogen er in Hongkong wel weer religieuze vieringen worden gehouden.

China haalt teugels aan

Critici vrezen dat de herdenking in opdracht van Beijing mogelijk permanent is beëindigd, als onderdeel van nieuwe veiligheidswetten die het heeft aangekondigd om ‘opruiing, separatisme en terroristische activiteiten’ te voorkomen. De Chinese regering bestempelt ook de massale protesten die in juni vorig jaar uitbraken in Hongkong als terrorisme. Het Chinese parlement heeft al groen licht gegeven om de wetgeving nader uit te werken.

De wet zou het zogenaamde ‘één land, twee systemen’-principe voor Hongkong op zijn kop zetten. Onder deze overeenkomst die met Groot-Brittannië werd gesloten toen het de controle over Hongkong aan China teruggaf, zou Hongkong van 1997 tot 2047 zijn eigen economisch en juridisch systeem mogen handhaven.

> KN Dossier Godsdienstvrijheid in China: www.kn.nl/china

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.