<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Nieuwe leiders Chinese Kerk beloven vooral communistische principes te volgen

Luuk van den Einden 24 augustus 2022
image
Chinese katholieken op Kerstavond 2019. De 'officiële' Chinese Kerk heeft nieuwe leiders gekozen, die beloofd hebben vast te houden aan de voorschriften van de overheid. Foto: CNS - Florence Lo, Reuters

De Chinese Katholieke Patriottische Vereniging, de ‘bovengrondse’ Kerk van China, heeft nieuwe leiders gekozen. Die beloven vooral in de pas van de communistische machtshebbers te lopen.

Iedere vijf jaar vindt er in China een Nationaal Katholiek Congres plaats, waarbij bisschoppen en partijbonzen samenkomen om de koers van de Kerk in China te bepalen. Op de afgelopen editie, die tot en met 20 augustus in Wuhan plaatsvond, hebben de aanwezigen unaniem de voorschriften voor kerken van president Xi Jinping aanvaardt, meldt Catholic News Service.

Sinificatie

De Chinese Katholieke Patriottische Vereniging, zoals de ‘officiële’ katholieke Kerk in China heet, heeft op het congres duidelijk gemaakt zich in te zetten voor de bevordering van patriottisme, socialisme en sinificatie.

Sinificatie is een politieke ideologie die ernaar streeft om gemeenschappen en instituten socialistisch gedachtegoed op te leggen en het leiderschap van de Chinese Communistische Partij (CCP) te ondersteunen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ruim driehonderd bisschoppen, priesters en religieuzen hebben tijdens het congres nieuwe voorzitters gekozen voor de Patriottische Vereniging en de Chinese bisschoppenconferentie. Aartsbisschop Joseph Li Shan van Beijing is voorzitter van de eerstgenoemde organisatie geworden, terwijl Joseph Shen Bin, bisschop van de kuststad Haimen, de Chinese bisschoppenconferentie mag leiden. Die wordt overigens niet erkend door het Vaticaan.

Bovengrondse en ondergrondse Kerken

De Chinese Katholieke Patriottische Vereniging bestaat sinds 1957 en geldt als de ‘officiële’ Kerk in China. De banden met het Vaticaan zijn zwak, omdat de Vereniging de pauselijke zeggenschap over de Kerk in China in principe niet erkent en op eigen houtje bisschoppen benoemt. Sinds de Chinadeal van 2018 heeft het Vaticaan wel zeggenschap in de benoeming van bisschoppen, maar China trekt vooral zijn eigen plan.

Daarnaast is er ook nog een ondergrondse Kerk in China, die wel in volledige eenheid met Rome is. Van de twaalf miljoen Chinese katholieken is vermoedelijk het merendeel lid van deze Kerk. Omdat deze Kerk de communistische idealen niet steunt, worden haar leden vaak vervolgd en geïntimideerd.

Regels opvolgen

De vers gekozen leiders van de bovengrondse Kerk beloofden na hun aanstelling om vooral te gehoorzamen aan de overheid. In een statement lieten ze weten zich in te zetten voor pastorale evangelisatie en de bevordering van sinificatie voor “waarheid, pragmatisme en inspiratie”, om zo richting een “zonnige toekomst” te gaan.

Daarnaast benadrukten Li Shan en Shen Bin dat het belangrijk is dat de Kerk de nieuwe regels van de CCP voor religieuze instellingen opvolgt. Afgelopen december verklaarde Xi Jinping dat de strenge toepassing van marxistische voorschriften, verhoogde controle op online activiteiten en strengere controle van religie nodig zijn om de nationale veiligheid te bewaren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens de bisschoppen moet het katholicisme in China gesinificeerd worden om “het opbouwen van patriottische machten te versterken”, om zo “de droom van de grote verjonging van China” te verwezenlijken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.