<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Weer krijgt godsdienstvrijheid klappen in China

KN Redactie 3 januari 2022
image
Gelovigen bij een paaswake in Shanghai. De Chinese overheid voert de druk op religie opnieuw op met verschillende maatregelen. Foto: CNS photo - Aly Song, Reuters

De Chinese overheid verhoogt de druk op religieuze vrijheid. Hongkongse geestelijken hebben onlangs kennisgemaakt met de assimilatiestrategie die Beijing in hun bisdom wil uitvoeren, terwijl ook online geloofsuitoefening moeilijker wordt gemaakt.

Twee maanden geleden zijn de belangrijkste katholieke geestelijken van Hongkong geïnformeerd over de visie van de Chinese president Xi Jinping op een “staatsreligie met Chinese kenmerken”, meldt persbureau Reuters aan de hand van gesprekken met vier geestelijken die daarbij aanwezig waren. Hun namen worden niet genoemd.

Assertief Beijing

Leden van de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging – de ‘officiële’ Kerk van China, die sterk onder invloed van de regering staat – en de Staatsadministratie voor Religieuze Zaken zetten de plannen in opdracht van Beijing uiteen voor de Hongkongse geestelijken. Dat gebeurde op 31 oktober, kort voor de wijding van Stephen Chow, de nieuwe bisschop van Hongkong, die op 4 december plaatsvond.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De ontmoeting gold als de eerste officiële ontmoeting tussen de leiding van de Kerk in Hongkong met religieuze functionarissen van het vasteland. Daar was ook Chow bij aanwezig, meldt Reuters. Volgens de Hongkongse geestelijken toont deze bijeenkomst hoe “Beijing zich alsmaar assertiever opstelt om de controle te houden over het bisdom Hongkong, dat zich in het verleden heeft opgeworpen als verdediger van de mensenrechten en de democratie.”

Sinificatie

De besproken plannen draaien om sinificatie, een in 2015 bedachte overheidscampagne om religie binnen haar visie op cultuur, samenleving en politiek te brengen. “We weten allemaal dat sinificatie politiek gemotiveerd is; dat behoefde geen uitleg”, aldus een van de Hongkongse geestelijken. Sinificatie is een assimilatiestrategie die alle aspecten van religie door verschillende controlemiddelen in een Chinees-socialistisch keurslijf perst.

In tegenstelling tot het Chinese vasteland, waar religieuze leiders en gelovigen vaak vervolgd worden, waren politieke en religieuze vrijheid lange tijd gewaarborgd in Hongkong. Sinds enkele jaren verstevigt de regering in Beijing zijn greep op de speciale bestuurlijke regio Hongkong, waardoor die vrijheden in het gedrang zijn gekomen. Daardoor waren er in de afgelopen jaren regelmatig felle protesten.

Toestemming voor online vieren

Daarnaast perkt China de mogelijkheden bij digitale religieuze diensten verder in. Chinese organisaties of burgers die een religieuze onlinebijeenkomst willen organiseren, moeten daarvoor eerst toestemming vragen. “Als zij toestemming krijgen, moeten ze erover waken dat dat bijdraagt tot de sociale harmonie en gelovigen aanspoort tot patriottisme en respect voor de wet”, laat de Chinese Staatsadministratie voor Religieuze Zaken weten. Vanaf maart mogen buitenlandse partijen helemaal geen digitale religieuze diensten meer aanbieden.

Zowel voorgangers als deelnemers aan deze diensten moeten zich onder hun echte naam registreren op online platforms voor religieuze diensten. Online verkondigen is enkel nog toegestaan voor religieuze groeperingen die toestemming van de regering hebben om op internet actief te zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Religieuze diensten zoals dopen, wierook branden, boeddhaverering of religieuze gezangen mogen niet live uitgezonden worden”, aldus de Staatsadministratie voor Religieuze Zaken. “Geen enkele religieuze instelling mag online financiële steun inzamelen.”

Zendingswerk verrichten en het organiseren van religieuze opleidingen zijn ook niet toegestaan, behalve voor wie daar expliciete toestemming voor hebben gekregen van de Chinese overheid. De regels gelden zowel voor christenen als voor boeddhisten, moslims en andere gelovigen.

Bronnen: Kerknet, Reuters, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.