fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

Wuhan heeft na 14 jaar weer een bisschop – met de zegen van Rome en Beijing

Peter Doorakkers 10 september 2021
image
Francis Cui Qingqi viert zijn eerste Mis als nieuw gewijde bisschop van Wuhan. Foto: AsiaNews

Het Chinese bisdom Wuhan heeft na veertien jaar weer een bisschop: pater Francis Cui Qingqi werd woensdag gewijd en geïnstalleerd.

De zetel was vacant sinds het overlijden van de vorige bisschop in 2012. Cui was al sinds 2012 administrator – waarnemend bestuurder – van het bisdom en pastoor van de kathedraal van de stad.

Het Vaticaan bevestigde de wijding en zei dat de nieuwe bisschop op 23 juni formeel benoemd was door de paus. Franciscus hechtte daarmee zijn goedkeuring aan Cui’s kandidatuur, die volgens de door de staat goedgekeurde bisschoppenconferentie in september 2020 werd gekozen door de mensen in zijn bisdom.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zesde bisschop na deal Rome-Beijing

De franciscaan Cui is de zesde bisschop die is benoemd en gewijd onder de ‘deal’ over bisschopsbenoemingen tussen het Vaticaan en China.

De inhoud van die overeenkomst is nooit openbaar gemaakt. Waarnemers gaan er vanuit dat die een procedure omvat waarbij de lokale Kerk een kandidaat-bisschop kiest die de goedkeuring van de communistische partij heeft. Vervolgens zou het aan de paus zijn om de kandidaat goed te keuren of zijn veto uit te spreken.

De ‘voorlopige overeenkomst’ tussen Rome en Beijing werd in 2018 gesloten en in oktober 2020 verlengd. Het Vaticaan hoopt daarmee het kerkelijk leven voor katholieken in China enigszins te normaliseren.

Voornaam strijdpunt

Bisschopsbenoemingen waren tientallen jaren een van de voornaamste strijdpunten tussen de twee. Volgens de Kerk is het aan de paus om bisschoppen te benoemen; volgens China is dat echter buitenlandse inmenging in interne aangelegenheden. Een van de gevolgen van de twist was dat bisdommen soms jarenlang zonder bisschop zaten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Chinese overheid streeft al jaren naar ‘sinificatie’ van christelijke Kerken en andere geloofsgemeenschappen, waarbij deze worden getolereerd voor zover ze de idealen van de communistische partij steunen.

Toegenomen druk

De overeenkomst tussen de twee is dan ook niet onomstreden: sinds die werd gesloten is de druk op katholieken, of die nu ‘bovengronds’ of ‘ondergronds’ zijn, eerder toe- dan afgenomen.

Bronnen: Catholic News Service, AsiaNews