<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
China

‘Zwijgen mag niet’: Oeigoerse vrouwen over de gruweldaden in Chinese kampen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 9 februari 2021
image
Een Oeigoerse vrouw tijdens een demonstratie in Istanboel tegen de vervolging van Oeigoeren in China. Foto: CNS Photo - Murad Sezer, Reuters

Oeigoerse vrouwen ondergaan op systematische wijze gruwelijke verkrachtingen, seksueel geweld en martelingen in interneringskampen in de westelijke Chinese provincie Xinjiang. Dat zeggen twee voormalige kampgevangenen die onlangs met de BBC spraken.

Ze spreken beiden over zogenaamde ‘dark rooms’: plekken zonder surveillancecamera’ s waar gemaskerde mannen in uniform de vrouwen verkrachtten en martelden. Sommigen kwamen nooit meer terug. Kwamen ze dat wel, dan hadden ze zwijgplicht.

Meer onderwijs

Een van de vrouwen die de BBC sprak is Tursunay Ziawudun. Ze woonde met haar Kazakse man in zijn geboorteland maar keerde in 2016 terug naar de provincie Xinjiang in China, waar ze oorspronkelijk vandaan kwam. Ze werd er een maand in een kamp vastgehouden. Twee jaar later kreeg ze te horen dat ze “meer onderwijs” nodig had en werd opnieuw naar een interneringskamp gestuurd.

Ze vertelt de BBC dat ze in dat kamp dusdanig werd geslagen, dat haar baarmoeder verwijderd moest worden. Chinese mannen verkrachtten haar herhaaldelijk en ze kreeg elektrische schokken toegediend. Ook werd ze tijdens de verkrachtingen regelmatig gebeten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De andere vrouw, Gulzira Auelkhan, zat achttien maanden lang in een interneringskamp. Daar werd ze gedwongen om andere vrouwen uit te kleden en te boeien, waarna Chinese mannen hen konden verkrachten.

De omstandigheden waaronder de vrouwen leven, zijn erbarmelijk: veertien vrouwen delen een betraliede cel. Er is geen wc, slechts een gat in de vloer.

Auelkhan zegt dat deze ‘opvoedingskampen’ bedoeld zijn “om iedereen mentaal te vernietigen”.

China reageert niet

Twee vrouwen die onder dwang in dergelijke kampen lesgaven, bevestigden de getuigenissen van Auelkhan en Ziawudun aan de BBC. Verder keek de omroep ook naar verschillende documenten om het verhaal te kunnen verifiëren. Informatie is schaars, want Oeigoeren zijn bang om erover te praten en journalisten kunnen in China hun werk onvoldoende goed doen.

De Chinese regering wilde volgens de BBC niet reageren op de aantijgingen over systemische verkrachting en marteling in de kampen in Xinjiang. Wel liet ze weten dat de kampen “centra voor beroepsonderwijs” waren, en dat “de Chinese regering de rechten en belangen van alle etnische minderheden gelijkelijk beschermt”.

Mogelijke genocide

Onafhankelijke organisaties en mensenrechtenactivisten denken daar anders over. Onlangs drong een groep mensenrechtenactivisten er bij de VN-Mensenrechtenraad op aan om een commissie te benoemen om de mensenrechtenschendingen, en mogelijke genocide, in de Oeigoerse regio te onderzoeken.

Er zouden ongeveer 1300 interneringskampen in het gebied zijn, waar tot 1,8 miljoen Oeigoeren en andere etnische en religieuze minderheden zijn opgesloten.

Volgens rapporten worden de Oeigoeren onderworpen aan indoctrinatie, dwangarbeid, mishandeling, marteling, uithongering, gedwongen sterilisaties en orgaanroof. Daarnaast zijn er circa een half tot één miljoen Oeigoerse kinderen van hun ouders afgepakt en in ‘weeshuizen’ geplaatst.

In 2020 kwam persbureau The Associated Press (AP) met een eigen onderzoek, waaronder gesprekken met dertig ex-kampbewoners. Volgens AP worden Oeigoerse vrouwen massaal onderworpen aan gedwongen sterilisaties en abortussen door de Chinese autoriteiten.

Holocaust

Volgens de vrouwen die gedwongen lesgaven in kampen handelt de Chinese regering onder het mom van terreurpreventie; gedetineerden worden onderworpen aan patriottische propaganda over China en alles wat verband houdt met de traditionele praktijken van de Oeigoeren is verboden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

China Alarm, een organisatie die zich inzet voor de mensenrechten in China, stelt dat China de Oeigoeren niet als mensen beschouwt en wetenschappelijke experimenten op hen uitvoert. Kinderen zouden direct na geboorte op staatsbevel worden vermoord. Op tal van manieren wordt volgens de organisatie het Oeigoerse volk uitgeroeid.

China Alarm wijst op uitspraken die de Chinese professor Ai Yuejin in 2013 deed in een toespraak tot militaire studenten:

“Weet u wat de basis is waarop onze natie sterker wordt? Het is niet onze nationale verdediging, niet onderwijs, en niet economie. Het is het uitgestrekte grondgebied dat we bezitten… In de afgelopen 200 jaar hebben we alle etnische minderheidsgroepen in de periferieën van China in ons ras opgenomen. De aard van onze cultuur is om te assimileren. We veranderen en accepteren de goede rassen in onze eigen samenleving en martelen en roeien de slechte uit. ”

‘Bewijs van gruwelijk geweld’

Nury Turkel, commissaris bij de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid (USCIRF), zei dat de beschuldigingen in het BBC-artikel neerkwamen op “bewijs van gruwelijk seksueel geweld tegen Oeigoerse vrouwen in de concentratiekampen van de Chinese Communistische Partij”.

“De internationale gemeenschap mag niet zwijgen; nu is het tijd om China verantwoordelijk te houden voor genocide,” zei Turkel.

Bronnen: CNA, NOS, China Alarm

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.