<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

5 lees- en luistertips om het weekend mee in te gaan

KN Redactie 23 februari 2024

Geestelijk voedsel voor iedereen, geselecteerd door de redactie van Katholiek Nieuwsblad.

1. Een eerbetoon aan Oekraïne

CD | Solomiya Ivakhiv, Ukrainian Masters | Op zaterdag 24 februari is de oorlog in Oekraïne precies twee jaar bezig. Tegen die achtergrond vraagt de Oekraïense violiste Solomiya Ivakhiv met dit album aandacht voor drie vaderlandse componisten. Onze muziekrecensent Arnoud Heerings vindt haar een natuurtalent: “Elke noot die zij speelt, is overtuigend.”

2. Het beginnetje van de lucht

BOEK | Alba van der Velden & Catharinus van den Berg, Ik wil naar de zon | KN-hoofdredacteur Anton de Wit: “Een mystiek sprookje dat zich prima laat voorlezen; ik probeerde het uit en het viel in de smaak bij mijn jongste dochter en bij mezelf. Persoonlijk ben ik meteen gewonnen door zinnen als: “Bever wilde aan de lucht schudden, zodat de zon eruit zou vallen – maar hij kon het beginnetje van de lucht nergens vinden.”

3. De Nederlandse Mendelssohn

CD | Johannes Bernardus van Bree, String Quartets No. 1 & 2 | KN-recensent Arnoud Heerings: “Bij Van Bree hoor ik een goedgemutste Beethoven, maar dan zonder diens extravaganties. Vorm en inhoud zijn perfect in balans. Misschien zouden we hem kunnen typeren als de Nederlandse Mendelssohn: romantisch maar toch evenwichtig.”

4. Jarige Titus

BOEK | Titus Brandsma, Spiritualiteit dichtbij in veertien teksten | Op 23 februari 1881 werd Anno Sjoerd Brandsma geboren, die wij tegenwoordig natuurlijk vooral kennen onder zijn kloosternaam Titus. De geboortedag van deze inspirerende heilige is een uitgelezen moment om in zijn bewonderenswaardige spiritualiteit te duiken.

5. Theologie van vervolging

BOEK | Willem van der Deijl, Lijden met Christus | KN-eindredacteur Luuk van den Einden: “In Lijden met Christus probeert theoloog Willem van der Deijl, die onder meer werkzaam is bij Open Doors Nederland, een licht te werpen op wat hij de ‘theologie van vervolging’ noemt. Een interessant boek voor ieder die zich begaan voelt met het welzijn van christenen.”

https://www.kn.nl/cultuur/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.