<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

5 luister- en leestips voor het weekend

KN Redactie 12 april 2024

Geestelijk voedsel voor iedereen, geselecteerd door de redactie van Katholiek Nieuwsblad.

1. Heidense boel

BOEK | Marcel De Cleene, Heidens! | In dit boek beschrijft de Gentse emeritus-hoogleraar Marcel De Cleene gelovige gebruiken uit de geschiedenis. Wist u bijvoorbeeld dat in de late middeleeuwen de priester tijdens de Paasmis moppen tapte om de duivel ‘uit te lachen’? Volgens KN-hoofdredacteur Anton de Wit: “een kostelijke en zeer informatieve encyclopedie van oude religieuze volksgebruiken in de Lage Landen”.

2. Géén protestgroep

BOEK | John Veldman, Bezield verband | De Acht Meibeweging was géén protestgroep tegen de paus of de bisschoppen, maar is door de media wel altijd zo gepresenteerd. John Veldman, zelf bij de beweging betrokken, laat in dit boek zien hoe de vork écht in de steel zat.

3. Hooglied

CD | I Disinvolti, Vulnerasti cor meum | KN-recensent Arnoud Heerings: “Prachtige stemmen en (vooral) een directe manier van zingen zijn er primair op gericht om de boodschap van het Hooglied over te brengen. In de teksten is niet alleen sprake van liefde. Er is – als het liefdespaar gescheiden is – soms ook sprake van een schrijnend gemis. De uitvoerders laten dit genadeloos horen.”
Bestel via bol

4. Tocht naar binnen

BOEK | Willem Jan Otten, Zondagmorgen | Exclusief in onze papieren en digitale krant is auteur Willem Jan Otten sinds Pasen begonnen met een nieuwe essayreeks: Onuitsprekelijke verzuchtingen, over bidden en het gebed. Daarom nog eens aandacht voor Zondagmorgen, dat als feuilleton in 2020 en 2021 bij KN verscheen: een ‘tocht naar binnen’ aan de hand van de wekelijkse zondagsmis.

5. Gedurfde componist

CD | Matthew Locke, Consorts Flat and Sharp | KN-recensent Arnoud Heerings: “Locke was een gedurfde componist. Hij schrijft een inventief contrapunt en lapt alle conventies aan zijn laars. Resultaat is vaak een grillige compositie die alle kanten op gaat, maar toch een zekere welluidendheid bezit.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.