<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

André Rieu samen met andere artiesten bij de paus

Anton de Wit 23 juni 2023
image
'Walskoning' André Rieu schudt paus Franciscus de hand. Foto: Instagram - @andrerieu

Vanwege de vijftigste verjaardag van de afdeling moderne kunst in de Vaticaanse musea, gaf paus Franciscus vandaag een toespraak aan zo’n tweehonderd internationale kunstenaars en artiesten. Vanuit Nederland waren violist André Rieu en architect Rem Koolhaas naar Rome gekomen.

In zijn toespraak in de Sixtijnse Kapel herinnerde paus Franciscus aan de eeuwenoude band tussen kunstenaars en de katholieke Kerk. Kunstenaars, aldus de paus, herinneren ons eraan dat de dimensie waarin we bewegen altijd die van de Geest is. “Uw kunst”, zei hij, “is als een zeil dat aanzwelt door de wind van de Geest en ons voortstuwt. De vriendschap van de Kerk met de kunsten is dus iets heel natuurlijks.”

Kritiek op ‘valse mythen en afgoden’

Franciscus haalde in zijn toespraak herhaaldelijk de Duits-Italiaanse filosoof Romano Guardini aan, die ooit opmerkte dat een kunstwerk een ruimte opent “waarin we kunnen binnenstappen, waarin we kunnen ademen, bewegen en objecten en personen kunnen ontmoeten die zich voor ons openen”.

image
Een cellist treedt op in de Sixtijnse Kapel tijdens de ontmoeting tussen paus Franciscus en wereldwijde kunstenaars. Foto: Vatican Media

De paus riep kunstenaars op om net als de Bijbelse profeten ongemakkelijke waarheden te durven benoemen, en kritiek te leveren op “de valse mythen en nieuwe afgoden van vandaag, de lege praatjes, de trucs van het consumentisme, de machinaties van de macht”.

Tot slot drukte hij hen op het hart om ook de armen niet te vergeten, die ook behoefte hebben aan cultuur en schoonheid. “Jullie kunnen ervoor kiezen om de vertolkers te worden van hun stille pleidooi.”

Harmonie

De Limburgse ‘walskoning’ André Rieu plaatste op Instagram een foto van zijn ontmoeting met de paus, met de opmerking dat hij “vereerd” was om Franciscus te ontmoeten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door André Rieu (@andrerieu)

Tegen het AD zei Rieu na afloop dat hij de ontmoeting “fantastisch” vond, en ook onder de indruk was van de toespraak van de paus. “Hij sprak veel over harmonie. Ik ben muzikant en harmonie is het mooiste en belangrijkste in het leven. Met mijn concerten elke avond wil ik harmonie en vreugde brengen aan mensen over de hele wereld”, aldus Rieu.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.