<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Boek met KN-bijdragen Willem Jan Otten in de race voor Beste Theologische Boek

Susanne Kurstjens 21 oktober 2022
image
Willem Jan Otten Foto: ANP/Hollandse Hoogte - Maartje Geels

Het boek Zondagmorgen van Willem Jan Otten is een bundeling van zijn reeks ‘De Mis die wij missen’ die hij in 2020 en 2021 schreef voor Katholiek Nieuwsblad.

Otten begon met die reeks in KN vlak na de start van de eerste kerkelijke lockdown, met Beloken Pasen 2020. Hij wilde het jaar graag rondmaken en rondde de serie af in de paaseditie van 2021.

In maart bracht uitgeverij Skandalon zijn boek uit waarin de afzonderlijke afleveringen gebundeld zijn. Otten voegde in zijn boek dingen toe aan de oorspronkelijke essays en werkte die verder uit.

Zinnebeeld van iets diepers

De essentie waar dit boek omheen draait, is niets minder dan de verrezen Heer, het paasmysterie dat in elke Mis aanwezig is, en dus het gaat het hele boek over Pasen, al ontbreekt de paasmis zelf, aldus KN-hoofdredacteur Anton de Wit in zijn recensie van Zondagmorgen.

“Het missen van de Mis door de coronalockdown wordt bij Otten een zinnebeeld van iets veel diepers; van een God die zich steeds toont én terugtrekt tegelijk, die werkelijk aanwezig en toch ook eeuwig afwezig is. De onrust over dit raadsel is de brandstof van dit boek, of misschien wel van heel Ottens schrijverschap”, aldus De Wit.

Andere kanshebbers

De prijs Beste Theologische Boek wordt jaarlijks toegekend aan het boek dat een theologisch thema het meest toegankelijk maakt voor een breed publiek. Op 11 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Theologie.

Dit zijn de andere kanshebbers op de titel Beste Theologische Boek van 2022:

  • Marcel Poorthuis en Wilken Veen, De moderne theologen. Perspectieven op de 21e eeuw (Uitgeverij Boom)
  • Alain Verheij, Geld & Go€d. Hoe we de wereld echt kunnen verrijken (Atlas Contact)
  • René Erwich en Almatine Leens, Vuur dat nooit dooft. Gender, seksualiteit en theologie in gesprek (KokBoekencentrum)
  • De Bijbel NBV21 (Querido)

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.