<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Dom van Keulen zoekt nieuwe kunst die de kijker ‘van het heden naar de toekomst moet leiden’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 17 augustus 2023
image
Een close-up van de gotische Dom van Keulen. Dinsdag maakte het Domkapittel bekend dat het een wedstrijd uitschrijft voor een kunstwerk over de relatie tussen joden en christenen. Foto: Eduard - Unsplash

Het kapittel van de Dom van Keulen wil een nieuw kunstwerk over de relatie tussen joden en christenen. Daarom schrijft het een internationale kunstwedstrijd uit. Het winnende stuk zal waarschijnlijk in oktober 2024 worden onthuld.

Dinsdag maakte het kapittel het nieuws bekend. Het was die dag 775 jaar geleden dat de eerste steen werd gelegd voor de gotische kathedraal.

Bewust van de geschiedenis

Het bestuur stelt in eerste instantie 500.000 euro beschikbaar voor de wedstrijd. Een interreligieuze werkgroep zal deze competitie begeleiden.

De kunstenaars krijgen de opdracht om een werk te maken dat de kijker naar het heden en de toekomst moet leiden “in het bewustzijn van de christelijk-joodse geschiedenis”. Net als andere kerken die in de middeleeuwen zijn gebouwd, heeft de Dom van Keulen een aantal lasterlijke afbeeldingen van joden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Deelname aan de wedstrijd is alleen op uitnodiging. De kunstenaars krijgen verder zoveel mogelijk vrijheid in hun voorstellen.

Zes miljoen bezoekers

De Dom van Keulen staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst. Jaarlijks bezoeken zo’n zes miljoen mensen de Dom.

De jury bestaat uit de hulpbisschop van Keulen, Rolf Steinhäuser, de voorzitter van de synagogegemeenschap van Keulen, Abraham Lehrer, de Jeruzalemse rabbijn Jehoshua Ahrens en kerkhistoricus Reinhard Hoeps. Het kathedraalkapittel beslist over de definitieve gunning van het contract.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.