<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Een tussenpaus in de popcultuur?

Anton de Wit 6 januari 2023
image
Anthony Hopkins als paus Benedictus en Jonathan Pryce als kardinaal Jorge Bergoglio (de latere paus Franciscus) in de film 'The Two Popes' uit 2019. Foto: The Two Popes

In vele opzichten is het absoluut onterecht om Benedictus een ‘tussenpaus’ te noemen. Maar als het gaat om aandacht in de populaire cultuur, klopt die kwalificatie wel.

Paus Johannes Paulus II was waarschijnlijk de eerste paus die ‘doorbrak’ in de popcultuur: er werden films en strips over hem gemaakt, hij figureerde in popliedjes, documentaires, romans, tekenfilms, satire. Een opsomming ervan heeft een eigen Wikipedia-lemma (Pope John Paul II in popular culture), en zelfs die is incompleet.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook paus Franciscus bleek al snel een mediagenieke paus, geliefd bij film- en televisiemakers en zelfs graffitikunstenaars.

Dieper graven

Ontegenzeggelijk steekt paus Benedictus in dit opzicht wat bleekjes af tegen zijn voorganger en opvolger. Géén eigen Wiki-lemma voor zijn popculturele optredens; om ze te vinden, moet je dieper graven.

Toch vind je dan het nodige. De doorgaans vrij complete International Movie Database meldt dat hij 43 keer te zien was in films en documentaires, als zichzelf, en nog eens tachtig keer figureerde op archiefbeeld. Benedictus was onder meer te zien in The Day the Earth Stood Still, een sciencefictionfilm uit 2008 met Keanu Reeves over een buitenaardse invasie, en de docu-komedie Con Artist uit 2009.

South Park

Wat IMDB niet vermeldt, is dat paus Benedictus een aantal keer te zien was in de satirische Amerikaanse tekenfilmserie South Park. Twee keer had hij er een hoofdrol, twee keer een bijrol.

image
Paus Benedictus zoals hij in 'South Park' werd afgebeeld. In een aflevering uit 2007 trad hij af omdat een konijn de ware opvolger van Petrus bleek te zijn. Foto: southpark.fandom.com

Saillant detail: in één van die afleveringen, ‘Fantastic Easter Special’, voor het eerst uitgezonden op 4 april 2007, trad Benedictus af als paus. South Park was dus tot op zekere hoogte profetisch – al zou hij in het echt uiteraard níet aftreden omdat een wit konijntje genaamd Snowball de ware opvolger van Petrus bleek te zijn.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Misschien wel de belangrijkste film waarin een hoofdrol voor Benedictus is weggelegd, is van veel recenter datum. In The Two Popes (2019, te zien op Netflix) wordt hij knap vertolkt door niemand minder dan Anthony Hopkins. In dit drama, gebaseerd op een gelijknamig boek en toneelstuk, wordt hij als grote tegenpool van paus Franciscus (gespeeld door Jonathan Pryce) neergezet. En dus impliciet een tussenpaus – op het witte doek mag dat kloppen, maar onterecht blijft het.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.