<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

‘Gods architect’ Gaudí op weg naar zaligverklaring

Catholic News Agency 6 december 2023
image
Portret van Antoni Gaudí uit 1878, Foto: Wikimedia Commons

Antoni Gaudí, de Catalaan die bekend staat als ‘Gods architect’ en ontwerper van de Sagrada Familia-basiliek in Barcelona, heeft een belangrijke stap gezet op weg naar officiële zaligverklaring door de katholieke Kerk.

Gaudí’s zaak voor zaligverklaring is de “laatste fase” ingegaan, volgens het aartsbisdom van Barcelona. Dit betekent dat hij binnenkort mogelijk de status van ‘eerbiedwaardige’ krijgt, de voorloper van de status van zalig en heilige.

Document ingediend in Rome

Het aartsbisdom van Barcelona heeft de zogenaamde ‘positio super vita, virtutibus, et fama sanctitatis’ (verklaring over het leven, de deugden en de reputatie van heiligheid) ingediend bij het Vaticaanse Dicasterie voor de Heiligverklaringen, zo meldde het aartsbisdom op 4 december.

Het dicasterie zal nu beslissen of het de zaak van de Catalaanse architect, die momenteel wordt beschouwd als een ‘dienaar Gods’, verder zal bevorderen. Uiteindelijk is het de paus die beslist.

‘Groot mysticus’

Hoewel zo’n kerkelijke proces lang kan duren en de zaak van Gaudí al tientallen jaren open ligt, meldde persbureau CNA in 2015 dat paus Franciscus de wens uitsprak om de zaak vooruit te helpen. Franciscus had Gaudí “een groot mysticus” genoemd, volgens een zegsman van de Spaanse vereniging die zich inzet voor Gaudí’s zaligverklaring.

Onconventionele ontwerpen

Gaudí, die in 1926 op 73-jarige leeftijd overleed, was een modernistische en naturalistische architect die het meest bekend staat om de enorme Sagrada Familia-basiliek die boven de stad Barcelona uittorent.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Verder staat Gaudí bekend om een breed scala aan onconventionele maar indrukwekkende werken, waaronder gebouwen, paleizen en monumenten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.