<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

‘Kogel definitief door de kerk’: Ons’ Lieve Heer op Solder gered

KN Redactie 2 oktober 2020
image
De schuilkerk van Ons' Lieve Heer op Solder. Foto: Arjan Bronkhorst

De Gemeenteraad van Amsterdam heeft woensdag het voorgenomen besluit bevestigd om subsidie toe te kennen aan het museum.

De voormalige katholieke schuilkerk dreigde de deuren te moeten sluiten wegens geldgebrek, zo werd begin augustus bekend. Het museum ontving jaarlijks bijna 700.000 euro aan structurele subsidie van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.

Petitie

De nieuwe subsidieaanvraag werd weliswaar positief beoordeeld, maar het Fonds had niet voldoende geld om de subsidie ook daadwerkelijk toe te kennen. Zonder het geld zou het museum eind van dit jaar onherroepelijk zijn deuren moeten sluiten.

Op dat nieuws volgde tal van verontruste en verontwaardigde reacties. Buurtbewoners, bezoekers en vrienden van het museum begonnen een petitie, die binnen enkele weken ruim 14.000 handtekeningen opleverde.

Die handtekeningen werden op 25 augustus aangeboden aan de Amsterdamse wethouder voor Kunst en Cultuur, Touria Meliani.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Diezelfde avond kwam het bericht dat de subsidie waarschijnlijk was gegarandeerd. Het held kwam uit een ander potje bestemd voor Amsterdamse Basisinfrastructuur.

‘Unieke instelling’

Lennard Roubous, initiatiefnemer van de petitie, toonde zich destijds verheugd, maar benadrukte wel dat er nog “een klein voorbehoud” was: het besluit moest nog worden bevestigd door de Gemeenteraad van Amsterdam.

In een brief aan de gemeenteraad schreef wethouder Meliani: “Naar de mening van het college is in de discipline erfgoed ook een probleem ontstaan dat opgelost moet worden.”

“Het college beschouwt het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder als een unieke instelling binnen de culturele infrastructuur van Amsterdam en is van mening dat de subsidie aan deze instelling in het kader van het Kunstenplan gecontinueerd moet worden”

Tot eind 2024 veilig

Woensdag bevestigde de gemeenteraad het besluit om subsidie toe te kennen aan het museum. “Daarmee was de kogel dan definitief door de kerk!”, schreef Roubous in een persbericht.

Met het toekennen van de subsidie is het voortbestaan van het museum in ieder geval tot eind 2024 veiliggesteld.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.