<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

KRO-NCRV maakt nieuwe gezichten Geloofsgesprek bekend

Luuk van den Einden 28 februari 2024
image
Priester Roderick Vonhögen, theoloog Willien van Wieringen en dominicaan Michael-Dominique Magielse zijn de nieuwe presentatoren van het Geloofsgesprek. Foto: KRO-NCRV

Niet één, maar drie presentatoren zullen vanaf zondag het Geloofsgesprek op de publieke omroep presenteren. Priester Roderick Vonhögen, theoloog Willien van Wieringen en dominicaan Michael-Dominique Magielse zullen elkaar wekelijks afwisselen.

Vorige week zondag voerde Leo Fijen zijn laatste geloofsgesprek als presentator van het programma, dat iedere zondagochtend voorafgaand aan de eucharistieviering op NPO 2 wordt uitgezonden. De 68-jarige Fijen stopt vanwege zijn pensioen.

‘Veelkleurig’

Hij wordt opgevolgd door niet een, maar drie nieuwe presentatoren. Volgens Reinder van Dijk, producent Levensbeschouwing bij de KRO-NCRV, is voor die aanpak gekozen om “de veelkleurigheid van het katholieke geloof in Nederland” te reflecteren.

Het drietal vertegenwoordigt bestaat namelijk uit een leek, een religieus en een priester, evenals uit een vrouw en twee mannen.

Theoloog en dominicaan

Theoloog Willien van Wieringen is de enige van de drie die nog niet eerder voor de publieke omroep heeft gewerkt. Ze is docent Oude Testament en Hebreeuws in Utrecht, dirigent van een koor in Zoetermeer en schrijver van liturgische liederen.

Michael-Dominique Magielse deed in 2019 zijn eeuwige professie als dominicaan. Sinds 2022 is hij prior van de Rotterdamse dominicanengemeenschap waar hij woont; hij is tevens studentenpastor in de stad.

Voordat hij intrad bij de dominicanen, werkte hij voor de NOS-radio als nieuwslezer en was hij voice-over voor het VARA-programma Zembla. Ook werkte hij aan radio- en televisieprogramma’s voor RTV Utrecht.

‘Mediapriester’

Roderick Vonhögen is priester in het aartsbisdom Utrecht, waar hij in de parochie van Wageningen en omstreken assisteert. Bekender is hij echter als ‘mediapriester’: Vonhögen maakt onder meer videoreeksen en podcasts.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Tussen 2009 en 2021 presenteerde hij de tv-programma’s Katholiek Nederland TV en Roderick zoekt licht, uitgezonden door omroep RKK en later door de KRO-NCRV.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.