<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Martin Scorsese onthult plannen voor Jezusfilm tijdens bijeenkomst van de paus met kunstenaars

Selinde van Dijk-Kroesbergen 31 mei 2023
image
Paus Franciscus begroet filmregisseur Martin Scorsese en zijn vrouw Helen Morris aan het einde van een audiëntie met veertig katholieke kunstenaars. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus ontmoette zaterdag veertig katholieke kunstenaars, die hij op het hart drukte om “het mysterie van Christus” door hun werk te tonen. Onder hen was de bekende filmregisseur Martin Scorsese (80), die plannen aankondigde voor een film over Jezus. 

Tijdens de audiëntie riep de paus de kunstenaars op om te helpen “onze verbeeldingskracht wijd te openen zodat deze onze bekrompen perspectieven kan overstijgen en open kan staan voor het heilige mysterie van God.”

De audiëntie vond plaats aan het einde van een tweedaagse conferentie in Rome die georganiseerd was door het Italiaanse jezuïetenblad La Civiltà Cattolica en door Georgetown University Washington.

‘Verlies het wonder van het leven niet’

Paus Franciscus vroeg de aanwezige kunstenaars “om het mysterie van Christus, dat uiteindelijk ondoorgrondelijk is, niet te ‘verklaren’, maar om ons in staat te stellen Hem aan te raken, zijn nabijheid te voelen, ons te laten zien dat Hij leeft en onze ogen te openen voor de schoonheid van zijn beloften”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens een Twitterbericht van de Italiaans jezuïet en journalist Antonio Spadaro sprak de paus over de taak van kunstenaars als volgt: “Dit is jullie werk als dichters, verhalenvertellers, filmmakers, kunstenaars: leven geven, lichaam geven, woord geven aan alles wat mensen leven, voelen, dromen, lijden, harmonie en schoonheid creëren… Zullen ze je bekritiseren? Prima, draag de last van kritiek en probeer ook van kritiek te leren. Maar blijf toch origineel en creatief. Verlies het wonder van het leven niet.”

‘Gehoor gegeven’

“Ik heb gehoor gegeven aan de oproep van de paus op de enige manier die ik ken: door een scenario te bedenken en te schrijven voor een film over Jezus”, zo zei de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese volgens verschillende media. “En ik sta op het punt om die te gaan maken”, voegde de regisseur eraan toe.

image
Paus Franciscus poseert met katholieke dichters, schrijvers, filmmakers en andere kunstenaars. Foto: CNS - Vatican Media

Van Scorsese is bekend dat hij katholiek is. De oproep van de paus om “Jezus te laten zien” ontroerde hem dan ook. “Er zijn veel wegen en ik denk dat degene die je kiest, afhangt van de cultuur waar je deel van uitmaakt”, zei hij. “Mijn manier was en is het katholicisme”, het geloof waarbij hij zich naar eigen zeggen het meest bij op zijn gemak voelt.

Martin Scorsese heeft al eens eerder een film over Jezus gemaakt. In 1988 regisseerde hij The Last Temptation of Christ, gebaseerd op een roman van de Griekse auteur Nikos Kazantzakis. Vanwege de manier waarop Jezus in die film wordt afgebeeld, was The Last Temptation of Christ niet zonder controverse. In 2016 maakte hij de film Silence, over jezuïetenmissionarissen in Japan.

Dante en Dostojevski

Zelf heeft de paus ook geleerd van kunstenaars, zo meldt persbureau OSV News: “Ik heb in mijn leven veel dichters en schrijvers liefgehad. Dan denk ik vooral aan Dante, Dostojevski en nog anderen.”

https://www.kn.nl/donaties/

“De woorden van deze auteurs hebben me geholpen om mezelf, de wereld en mijn volk beter te begrijpen, maar ook om het menselijk hart, mijn persoonlijke geloofsleven en mijn pastoraal werk beter te begrijpen, zelfs nu in mijn huidige ambt”, zei hij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.