<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Onze 5 tips om te lezen en luisteren dit weekend

KN Redactie 8 februari 2024

Geestelijk voedsel voor iedereen, geselecteerd door de redactie van Katholiek Nieuwsblad.

1. De bleke Finse zon breekt door

CD | Sibelius, Sympony No. 4 | KN-recensent Arnoud Heerings: “Dit is een magnifieke compositie. Donkere demonen vliegen af en aan. Maar – en dat hoor ik ook – zo af en toe breekt een bleke Finse zon door. Dan moet Sibelius uit het raam van zijn plattelandsvilla hebben gekeken en zich hebben gerealiseerd dat het leven met zijn vrouw en dochters zo gek nog niet was.”

2. De mystieke opgang van de ziel

BOEK | Jan van het Kruis, Geestelijk Hooglied | KN-recensent Pieter Derdeyn: “Dit Hooglied beschrijft nogal lyrisch en uitgesponnen de mystieke opgang van de ziel, van de staat van beginnende contemplatie tot die van (vooral) eenwording.”

3. In de ban van het neoclassicisme

CD | Igor Stravinsky, Bartók & Martinů | KN-recensent Arnoud Heerings: “Deze opname is een van de fraaiste van Stravinsky’s vioolconcert die ik ken. Vooral ook omdat violist Frank Peter Zimmerman samenwerkt met een van de beste Duitse orkesten van het moment: de Bamburger Symphoniker.”

4. Christus vinden in de moderne cultuur

BOEK | Willem Jan Otten & Paul van Dongen, Wie zeggen de mensen dat ik ben? | Schrijver Willem Jan Otten en kunstenaar Paul van Dongen maakten in 2022 en 2023 een unieke serie overwegingen met tekeningen voor Katholiek Nieuwsblad, over vindplaatsen van Christus in de hedendaagse cultuur. Die reeks is inmiddels gebundeld in een prachtig boekwerk; bijzonder geschikt om te (her)lezen in de aanstaande Veertigdagentijd!

5. Weg met de clichés over de middeleeuwen

BOEK | André Stufkens & Clemens Verhoeven, Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch | Een “fraai koffietafelboek”, schreef KN-hoofdredacteur Anton de Wit hierover. “Wie nog altijd niet overtuigd is van het creatieve genie van de middeleeuwers, hoeft dit maar door te bladeren. Het cliché van de vlakke vrome prentjes sneuvelt geheid.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.