<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Passiespektakel ‘The Passion’ krijgt vorm: dit zijn de gaststad, het motto en de hoofdrolspelers

Luuk van den Einden 16 februari 2024
image
Een deel van de hoofdrolspelers van de veertiende editie van 'The Passion'. In de witte trui William Spaaij, die Jezus speelt; rechts, in het blauw, Angela Schijf, die Jezus' moeder Maria vertolkt. Foto: Sander Mulkens - KRO-NCRV

Zoals ieder jaar wordt op Witte Donderdag het muzikale passiespektakel The Passion uitgezonden. Inmiddels zijn voor de aankomende editie bijna alle hoofdrollen bekend – inclusief die van een nieuw personage.

Dit jaar wordt The Passion, de muzikale vertelling van het lijdensverhaal van Jezus, in Zeist opgenomen. Het thema van deze veertiende editie luidt ‘ik geloof in jou’; volgens presentatrice Anita Witzier, die voor de derde keer de rol van verslaggever bij The Passion op zich zal nemen, hangt het thema nauw samen met de actualiteit.

“Het is in deze tijd zo belangrijk om het niet alleen te hebben over wat ons verdeelt, maar om juist te kijken naar wat we met elkaar gemeen hebben”, zegt Witzier. “Om ook steeds weer te zeggen dat we geloven in de ander.”

Voor het eerst

Behalve Witzier doen alle hoofdrolspelers voor het eerst mee. Het bekendst is waarschijnlijk Flikken Maastricht-actrice Angela Schijf, die Jezus’ moeder Maria vertolkt. Jezus zelf wordt gespeeld door musicalacteur William Spaaij.

Musicalacteurs Matteo van der Grijn en Gaia Aikman spelen respectievelijk Petrus en Maria Magdalena en rapper Keizer (de artiestennaam van Rozelsky Steve Lie-A-Jen) kruipt in de huid van Judas.

Ongelovige Tomas

Wie Pontius Pilatus en de verteller zullen vertolken, heeft de organisatie nog niet bekendgemaakt, maar wel krijgt de apostel Tomas in deze editie voor het eerst een prominente rol. De ongelovige leerling van Jezus zal gespeeld worden door presentator en acteur Robbert Rodenburg.

Rodenburg vindt dat de rol hem op het lijf geschreven is. “De twijfel van de ongelovige Tomas past ook bij mij persoonlijk. Nog steeds ben ik iemand die heel erg zoekt naar waar ik wel of niet in geloof. En ook persoonlijk heb ik veel vragen. Meedoen aan The Passion is een mooie kans om weer eens opnieuw te kijken naar het geloof en hoe dit bij mij past.”

Meelopers

The Passion trekt al jaren flinke kijkcijfers: hoewel de aantallen van piekjaar 2015, toen 3,6 miljoen mensen keken, niet meer gehaald worden, trekt het paasspektakel nog altijd meer dan twee miljoen kijkers per editie.

Ook staan de straten waarlangs The Passion trekt standaard volgepakt met mensen. Wie zelf een rolletje in het spektakel zou willen, moet nu zijn of haar kans grijpen: De KRO-NCRV is namelijk nog op zoek naar mensen die in de processie willen meelopen én naar mensen die het grote, verlichte Passion-kruis tijdens de uitzending door de straten willen dragen. Wie daar de schouders wel onder wil zetten, kan zich aanmelden via de website van de omroep.

The Passion wordt uitgezonden op Witte Donderdag (28 maart) om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.