<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Regisseur Martin Scorsese bevestigt voltooien script voor ‘A Life of Jesus’

Francesca Pollio Fenton - CNA 16 januari 2024
image
Paus Franciscus begroet filmregisseur Martin Scorsese en zijn vrouw Helen Morris aan het einde van een audiëntie met veertig katholieke kunstenaars. Foto: CNS - Vatican Media

Oscarwinnaar Martin Scorsese bevestigde onlangs dat het script voor zijn nieuwe film, A Life of Jesus, voltooid is.

In een interview met The Los Angeles Times op 8 januari zei Scorsese dat hij het scenario samen met criticus en filmmaker Kent Jones heeft geschreven en van plan is het later dit jaar op te nemen. De film zal gebaseerd zijn op het boek A Life of Jesus van Shūsaku Endō.

‘Niet bekeren’

Scorsese zei dat hij zich voorstelt dat de film ongeveer tachtig minuten zal duren, wat een van zijn kortste films ooit zou zijn, en hij zal zich richten op “de kernleerstellingen van Jezus op een manier die de principes verkent, maar niet wil bekeren.”

“Ik heb gereageerd op de oproep van de paus aan kunstenaars op de enige manier die ik ken: door het schrijven van een filmscenario over Jezus”
- Martin Scorsese

“Ik probeer een nieuwe manier te vinden om het toegankelijker te maken en het negatieve stigma weg te nemen dat geassocieerd is met georganiseerde religie”, zei Scorsese.

Tijdloze film

“Op dit moment is ‘religie’ – je zegt dat woord en iedereen is verontwaardigd omdat het op zoveel manieren is gefaald”, voegde hij eraan toe. “Maar dat betekent niet noodzakelijk dat de oorspronkelijke impuls verkeerd was. Laten we teruggaan. Laten we er gewoon over nadenken.”

In een poging om “niet vast te zitten in een bepaalde periode” zal de film zich in het heden afspelen omdat de regisseur wil dat “de film tijdloos aanvoelt”, legde hij uit.

Oproep van de paus

De inspiratie voor de film kwam in mei 2023 nadat Scorsese paus Franciscus had ontmoet op een conferentie die kunstenaars en andere creatieve personen van over de hele wereld samenbracht.

Na deze ontmoeting zei Scorsese: “Ik heb gereageerd op de oproep van de paus aan kunstenaars op de enige manier die ik ken: door het bedenken en schrijven van een scenario voor een film over Jezus.”

Katholicisme en religieuze thema’s hebben een rol gespeeld in enkele eerdere werken van Scorsese, zoals Silence en de controversiële film The Last Temptation of Christ uit 1988.

‘Het meest op mijn gemak als katholiek’

Scorsese is katholiek opgevoed en ging naar een katholieke middelbare school voordat hij een jaar naar een voorbereidend seminarie ging.

In een interview met La Civilta Cattolica in 2016 zei hij tegen pater jezuïet Antonio Spadaro: “Toen ik jonger was, dacht ik erover om een film te maken over het zijn van een priester. Ik wilde zelf als het ware in de voetsporen treden van pater Principe (zijn pastoor, red.) en priester worden. Ik ging naar een voorbereidend seminarie, maar ik zakte in het eerste jaar.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Scorcese voegde eraan toe dat – ondanks het niet regelmatig bijwonen van de Mis – zijn weg het katholicisme was en is. “Na vele jaren over andere dingen nagedacht te hebben, hier en daar wat gedobberd te hebben, voel ik me het meest op mijn gemak als katholiek.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.