<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

‘s Werelds oudste hogeschool voor kerkmuziek viert jubileum

KNA 5 juli 2024
image
Zicht op Regensburg. Foto: Omar Ram - Unsplash

De Katholieke Hogeschool voor Kerkmuziek en Muziekonderwijs (HfKM) in Regensburg viert een jubileum. Zij werd op 22 november 150 jaar geleden opgericht en is daarmee de oudste onderwijsinstelling in haar soort ter wereld. Het jubileumjaar wordt vandaag geopend met een feestelijk concert – het Te Deum van Berlioz.

De hogeschool heeft momenteel 146 studenten uit twaalf landen. Daarnaast zijn er meer dan 100 zeer getalenteerde leerlingen die bijvoorbeeld zangles nemen, een instrument leren bespelen of zingen in het meisjeskoor. Je hoeft niet katholiek te zijn om aan de HfKM te studeren.

‘Centrale rol in cultureel leven’

De rector is de Regensburger Domorganist Franz Josef Stoiber. Hij benadrukt het belang van katholieke kerkmuziek in Duitsland. Ongeveer 350.000 mensen zijn op vrijwillige basis betrokken bij ongeveer 18.000 koren, bands en orkesten. Slechts ongeveer 1.300 van de meer dan 15.000 dirigenten vervullen deze functie fulltime.

image
Het huidige gebouw van de HfKM in Regensburg. Foto: Johanning - Wikimedia Commons

“Deze cijfers bewijzen dat kerkmuziek en kerkmusici een centrale rol spelen in het culturele leven van Duitsland.”

Muzikaal aanbod uitbreiden

De rector benadrukt ook de rol van muziek in de liturgie. “Oppervlakkig gezien kun je zeggen dat niet meer ontvankelijk zijn voor religie. Maar door muziek krijgen ze vaak weer toegang tot God en tot de gemeenschap van gelovigen.”

Muziek spreekt volgens Stoiber gebieden in de menselijke ziel aan die het woord niet kan bereiken. Hij pleit er dan ook voor dat parochies, juist ook in tijden van priestertekorten, hun muzikale aanbod uitbreiden met nieuwe vormen zoals muzikale meditaties en orgelvespers. Kerkmuziekgroepen zijn vaak de grootste en meest actieve groepen in een parochie.

Nadruk op parochiemuziek

De HfKM biedt in totaal 40 artistieke en muziekpedagogische opleidingen aan. Je kunt er orgel en cello leren spelen, maar ook dirigeren en componeren. De nadruk ligt op de opleiding voor muziek in parochies. De school heeft een eigen studentenhuis. Er zijn samenwerkingsverbanden met instellingen in heel Europa en in Japan, Korea, Mexico en Cuba.

https://www.kn.nl/cultuur/

De hogeschool wordt gefinancierd door de deelstaat Beieren en het bisdom Regensburg. Volgens het jaarverslag vloeide er in 2022 1,5 miljoen euro uit de kerkbelasting naar de instelling.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.