Door de coronamaatregelen is reizen beperkt mogelijk en museumbezoek onmogelijk geworden. Maar wie zijn toevlucht online zoekt, kan daar nog veel moois bewonderen. Zoals de collectie van de Vaticaanse Musea.
Een vakantie naar Italië zit er door de coronapandemie voorlopig niet in. Wie droomt van Toscaanse vergezichten, cappuccino’s op een Milanees terras of flaneren door Rome, moet het doen met achtertuin of balkon, een kopje koffie uit eigen keuken en een wandelingetje door de buurt.
Een van de manieren om dat Italiaanse vakantiegevoel toch wat dichterbij te halen, is door online te gaan. En laten daar de Vaticaanse Musea nu hun deuren open hebben gezet voor het publiek.
Met pijn in het hart moesten de musea in Vaticaanstad hun deuren op 10 maart sluiten. In de dagen ervoor, toen het coronavirus heel Italië in zijn greep kreeg, waren de bezoekersaantallen al met zeventig procent afgenomen. Een domper voor het Vaticaan, want de musea zijn populair en leveren broodnodige inkomsten op.
Wie Vaticaanstad weleens bezocht, weet dat er dagelijks een lange rij voor de ingang van de Musea staat. Van over de hele wereld komen gelovigen en toeristen de schitterende kunstschatten te bezichtigen die in de loop der eeuwen door pausen zijn aangekocht, verkregen of voor hen werden vervaardigd.
Maar niet alleen de daar opgestelde beelden, voorwerpen en schilderijen zelf zijn het bezichtigen meer dan waard. Veel van de ruimtes in de Vaticaanse Musea zijn een kunstschat op zichzelf. Denk aan de door Michelangelo beschilderde Sixtijnse Kapel en de Stanze (‘Kamers’) die door Rafaël werden beschilderd in opdracht van paus Julius II.
De Stanze werden gerestaureerd en zouden in april weer voor het publiek opengaan. Toen het coronavirus roet in het eten gooide, vond de directie van de Vaticaanse Musea een alternatief in de virtuele tours.
Op de website museivaticani.it kunnen mensen nu alsnog terecht om de schitterende ruimtes te bewonderen en te begrijpen waarom Rafaël, met de woorden van kunsthistorica Elizabeth Lev, wordt geprezen als een voorbeeld van ‘katholieke excellentie’.
“Online kun je in weldadig lege ruimtes genieten van prachtige kunst”Tweet dit!
Online kan de bezoeker dezer dagen ook door de Sixtijnse Kapel, het Pio Clementino Museum, het Chiaramonti Museum, de Nieuwe Vleugel, de Nicolijnse Kapel en de Sala dei Chiaroscuri dwalen.
Eenmaal ‘binnen’ kun je elk van die zalen verkennen en je in alle richtingen bewegen. Je kunt er zelfs inzoomen op de kleinste details van de werken die er te zien zijn, omdat die allemaal in hoge resolutie zijn gefotografeerd.
Het is een unieke kans om alles eens goed van dichtbij te bekijken. Want natuurlijk is dit niet hetzelfde als de Vaticaanse Musea in het echt bezoeken op een mooie zomerse vakantiedag, maar een groot voordeel is dat je nu wel verlost bent van de enorme mensenmassa die de Musea vrijwel altijd bevolkt. Zeker in het hoogseizoen, dat in mei normaal gezien al in volle gang zou zijn in Rome.
In weldadig lege ruimtes kun je nu zonder haast en zonder selfies schietende toeristen voor je neus genieten van al het moois dat de Vaticaanse Musea te bieden hebben. En er is geen enkele suppoost die Silenzio! naar je roept als je je huisgenoot wilt wijzen op een mooi detail in de Sixtijnse Kapel of je maant om door te lopen om ruimte te maken voor de volgende groep bezoekers. Zelfs voor wie na weken van coronamaatregelen verlangt naar een beetje toeristische drukte, kan dat nog best een verademing zijn.
Klik hier voor de verschillende virtuele rondleidingen door de Vaticaanse Musea.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.