fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Aartsbisschop Berlijn wil homopastoraat beginnen

KNA 10 augustus 2021
image
Aartsbisschop Heiner Koch noemt de "dubbele marginalisering" van katholieke homoseksuelen "problematisch en pijnlijk". Foto: CNS photo - Harald Oppitz, KNA

De Berlijnse katholieke aartsbisschop Heiner Koch is van plan een pastor aan te stellen als contactpersoon voor homoseksuelen, zo maakte het aartsbisdom bekend.

Koch deed de belofte toen hij vertegenwoordigers van de Berlijnse vereniging voor homo’s en lesbiennes LSVD ontmoette. De aartsbisschop zei daarbij dat hij het belangrijk vindt om zo de marginalisering en discriminatie van de homogemeenschap zonder angst bespreekbaar te maken in de Kerk.

Koch zei dat hij de dubbele marginalisering van katholieke homoseksuelen – zowel binnen de katholieke gemeenschap als in de homogemeenschap – als “problematisch en pijnlijk” beschouwt.

Regenboogvlaggen aan kerken

De aanleiding voor de ontmoeting, waar de LSVD om had gevraagd, was het Vaticaanse ‘nee’ eerder dit jaar tegen de mogelijkheid om homoparen te zegenen, maar ook de kerkelijke solidariteit met homoseksuelen in de nasleep daarvan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

LSVD-bestuurslid Ulrich Kessler zei dat hij blij verrast was “dat de regenboogvlaggen ook wapperden vanaf de torenspitsen van katholieke kerken, dat internetpagina’s en posts op sociale media versierd werden, en dat veel kerkgemeenschappen opriepen tot zegendiensten.”

Geen kerkpolitiek pressiemiddel

Koch vroeg om begrip voor het feit dat hij als aartsbisschop “in het belang van de eenheid van de Kerk een dergelijk standpunt van Rome niet kan negeren”. Tegelijkertijd zei hij dat hij is toegewijd “aan het zonder voorbehoud toekennen van Gods zegen aan de liefde en relaties van mensen”. Hij beloofde dat hij de discussie zou voortzetten, ook in het kader van het hervormingsproject van het Synodale Pad in Duitsland.

Tegelijkertijd zei hij dat hij het problematisch vindt “wanneer kerkpolitieke druk wordt uitgeoefend door middel van zegendiensten”. Met deze opmerking verwijst de aartsbisschop naar een actie van afgelopen mei, toen in veel katholieke kerken in Duitsland zegeningen werden gehouden voor koppels van hetzelfde geslacht, als protest tegen het Vaticaanse standpunt.

https://www.kn.nl/abonnementen/