<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

AfD niet welkom op kerkelijk congres in Duitsland

KNA 8 juni 2020
image
De Duitse bisschop Felix Genn viert de Mis tijdens de Katholikentag in Münster in 2018. Foto: CNS photo/Leon Kuegeler, Reuters

Politici van de populistische Alternative für Deutschland (AfD) zijn woedend omdat zij niet zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de Kirchentag, een groot oecumenisch congres in 2021. Kerken in Duitsland worstelen met de manier van omgaan met de controversiële rechtse partij.

De Kirchentag, die georganiseerd wordt door de twee grote christelijke denominaties in Duitsland (katholieken en lutheranen), trekt jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. Het omvat meer dan 3000 verschillende evenementen, zoals liturgische vieringen, maar ook paneldiscussies, waar politieke partijen graag acte de présence geven. In mei 2021 zal het evenement in Frankfurt plaats vinden.

Controversieel

De afgelopen jaren hebben organisatoren van kerkelijke bijeenkomsten geworsteld met de vraag of en hoe zij AfD-politici wilden betrekken in hun programma. Zo werden zij niet uitgenodigd bij de katholieke conventie in Leipzig 2016 en de lutherse conventie van afgelopen jaar. Bij de katholieke conventie in Münster 2018 deed een AfD-politicus wél mee aan een podiumdiscussie.

Zowel het wel uitnodigen als het niet uitnodigen van AfD-politici blijkt steevast controversieel, en leidt hoe dan ook tot een storm van kritiek.

‘Geen racistische denkbeelden’

Afgelopen woensdag liet de organisatie van de Kirchentag 2021 weten, dat de AfD niet welkom was bij de bijeenkomst. “Uit principe wordt er niemand uitgenodigd die er racistische of antisemitische denkbeelden op na houdt, of sterke overtuigingen tegen buitenlanders of het democratisch systeem verdedigt. Dit geldt ook voor AfD-leden”, verklaarde de organisatie.

Joachim Kuhs, voorzitter van een Berlijnse werkgroep van christenen in de AfD, vindt dat de Kirchentag nu gereduceerd wordt tot een ontmoeting van “rode en groene politici”. “Dit is de reden waarom zovelen de Duitse kerken verlaten. De Heilige Geest en de gelovigen hebben deze bijeenkomst al lang geleden verlaten”, zei hij.

Marginalisering

AfD-woordvoerder Volker Muenz verwerpt het idee dat zijn partij “vijandig tegenover bepaalde groepen mensen staat, of ideologisch ver van het democratische systeem af staat”. Eerder spraken islamitische, Turks-nationalistische, extreemlinkse en anti-Israëlpartijen op de Kirchentag, volgens Muenz. Hij vindt dat de kerkelijke positie tegenover de AfD bijdraagt aan “het marginaliseren van conservatieve christenen”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.