fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Behoudende katholieken in Duitsland vragen bisschoppen op te treden tegen ‘homozegeningen’

KNA 17 mei 2021
image
Twee mannen in een Mariakapel in Bonn, Duitsland. Foto: CNS photo - Harald Oppitz, KNA

De zegeningsceremonies die vorige week werden gehouden voor koppels van hetzelfde geslacht zijn een “daad van rebellie tegen het leergezag van de Kerk”. Dat stelt een alliantie van orthodoxe katholieken in Duitsland.

Het zogeheten ‘Forum Deutscher Katholiken’ (Forum van Duitse katholieken) eist in een vrijdag gepubliceerde verklaring dat de bisschoppen van het land reageren op de ongeveer 100 zegeningsdiensten ‘voor alle geliefden’ die op en rond 10 mei werden gehouden.

Romeinse instructie

De groep wees op de recente instructie van de Romeinse Congregatie voor de Geloofsleer, waarin staat dat de Kerk niet de bevoegdheid heeft om zulke verbintenissen te zegenen, omdat ze seksuele activiteiten omvatten die buiten het katholieke ideaal van het huwelijk tussen man en vrouw vallen. God zou zondaars kunnen zegenen, maar niet de zonde zelf.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Als de Duitse bisschoppen deze zegeningsdiensten voor homoseksuele stellen aanvaarden zonder actie te ondernemen, zullen de gelovigen de indruk krijgen dat de instructies van de Congregatie voor de Geloofsleer niet in acht hoeven te worden genomen, en dat iedereen slechts die morele doctrines van de Kerk hoeft te aanvaarden die bij hem of haar passen”, aldus Hubert Gindert, woordvoerder van het Forum van Duitse katholieken.

‘Wees vruchtbaar’

Hij voegde eraan toe dat, in tegenstelling tot het huwelijk tussen man en vrouw, paren van hetzelfde geslacht Gods gebod “wees vruchtbaar en vermenigvuldig u” niet konden vervullen. “Als zodanig erkennen koppels van hetzelfde geslacht de instructies van onze Schepper niet en zullen ze ook niet voldoen aan hun verantwoordelijkheid voor het algemeen welzijn”, zei hij.

Het Forum van Duitse katholieken beschouwt zichzelf als een losse alliantie van katholieken die “trouw zijn aan de paus en de Kerk”. De groep moet niet worden verward met het Centraal Comité van Duitse katholieken (ZdK), het hoogste orgaan van katholieke leken in Duitsland. Het ZdK heeft de controversiële zegeningsdiensten juist altijd gesteund.