fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Beiers bedevaartsoord zet deur nog wat verder op kier voor pelgrims

KN Redactie 26 mei 2020
image
De genadekapel van Altötting Foto: wikipedia.org - CCBY W. Bulach

Duitslands grootste Mariabedevaartsoord, het Beierse Altötting, bereidt zich voor op een toename van het aantal pelgrims, meldt nieuwsdienst KNA.

Reguliere pelgrimages zijn onder de geldende regels van de overheid en het bisdom Passau nog niet toegestaan. Maar de paters kapucijnen in de bedevaartsplaats geven aan dat individuele pelgrims en gezinnen zeer welkom zijn.

Weer naar de basiliek

Nu de beperking van het aantal kerkgangers tot 30 is opgeheven, wordt de dagelijkse pelgrimsmis weer gevierd in de grote Sint-Annabasiliek. Als alle voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen, biedt die kerk nog altijd plaats aan maximaal tweehonderd mensen.

Ook kunnen pelgrims sinds kort weer biechten, in grote kamers of in de openlucht.

Samen zingen blijft verboden

In het komende pinksterweekend zullen vijf Missen per dag gevierd worden, in de hoop dat alle pelgrims er een bij kunnen wonen. Los daarvan zijn de kerken in Altötting open voor persoonlijk gebed. Gezamenlijk hardop bidden en zingen is overigens niet toegestaan.

Alle kerken in het bedevaartsoord hebben weken dicht gezeten vanwege de corona-lockdown.

Kevelaer

Ook elders in Duitsland openden Mariaoorden de afgelopen weken weer voorzichtig de deuren.

Een van de eerste Duitse ‘post-lockdown-Missen’ in aanwezigheid van gelovigen, werd op 1 mei gevierd in bedevaartsoord Kevelaer.

Geen georganiseerde bedevaarten

Ook daar zijn georganiseerde bedevaarten niet toegestaan, en het is onduidelijk of er dit jaar nog gewone Kevelaerbedevaarten zullen plaatsvinden. Gelovigen wordt gevraagd zo veel mogelijk alleen te komen en als gezin in Kevelaer naar de Mis gaan, is maar “beperkt mogelijk”.

Vanwege de noodzakelijke afstand tussen kerkgangers, is slechts “zo’n 15 tot 20 procent van de plekken” in de kerken en kapellen beschikbaar.