<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Bisschop Bätzing: ‘Synodale Weg’ vervolgen in dialoog met Rome

KN Redactie 5 januari 2021
image
Bisschop Georg Bätzing Foto: CNS Photo - Harald Oppitz, KNA

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, wil dat hervormingen die worden besproken tijdens de ‘Synodale Weg’ van de Kerk in Duitsland worden beslist en geïmplementeerd in nauwe samenwerking met het Vaticaan.

“We moeten en zullen Rome al tijdens het proces goed op de hoogte houden, en niet alleen over de resultaten”, zei Bätzing tegen het Duitse katholieke persbureau KNA. “Ik heb hierover al gesprekken gevoerd in het Vaticaan, dus ik zou het gesprek in Rome met het presidium van de Synodale Weg zo snel mogelijk willen hervatten.”

Hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat de secretaris-generaal van de bisschoppensynode in Rome, kardinaal Mario Grech, “ook naar ons zal komen, misschien naar de tweede synodale vergadering.” Daar zou hij volgens de bisschop kunnen zien dat de huidige hervormingsinspanningen zijn gebaseerd op de fundamenten van het Tweede Vaticaans Concilie en de Synode van Würzburg.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De ‘Gezamenlijke Synode van de Bisdommen in de Bondsrepubliek Duitsland’, bekend als Würzburger Synode, liep van 1971 tot 1975. De  bisschoppen en vertegenwoordigers van de leken bespraken er hervormingen naar aanleiding van het Tweede Vaticaans Concilie.

‘Synodale Weg is noodzakelijk’

Uit de Synode van Würzburg kwamen eisen voort die nooit door Rome zijn aangenomen, maar die tijdens de Synodale Weg opnieuw ter tafel komen. Het gaat dan onder meer om openstelling van het diaconaat voor vrouwen en van het priesterambt voor gehuwde mannen.

De bisschop van Limburg benadrukte dat hij de onrust die sommigen in dit opzicht voelden, kon begrijpen. “De overgrote meerderheid van getrouwe katholieken in ons land wil verandering, en daarom is de Synodale Weg zo noodzakelijk”, zei hij. Als de Kerk deze “dringende vragen” niet onder ogen zou zien, zou ze haar geloofwaardigheid verliezen.

Bätzing voegde eraan toe dat hij zou willen dat in de volgende fasen van de Synodale Weg nog meer rekening wordt gehouden met de teksten van de Synode van Würzburg “omdat we kunnen voortbouwen op veel dat daar goed is doordacht, ook al is het nog niet overal geïmplementeerd”.

Op de vraag of de Synodale Weg bedoeld is als voorloper van een Derde Vaticaans Concilie, zei Bätzing: “De Kerk in Duitsland is niet uit op een Concilie in Rome. Maar waarschijnlijk zullen we al een impuls geven aan de kwesties die alleen een Concilie kan beslissen.”

De Synodale Weg is uniek en wordt volgens de bisschop in andere landen zeer nauwlettend in de gaten gehouden, “ook met dankbaarheid trouwens”. Daarom moet de Weg volgens hem zorgvuldig en aandachtig worden vervolgd, “in dialoog met Rome, om de Kerk hier in ons land vooruit te helpen. Als dit een positief effect kan hebben op de wereldwijde Kerk – bijvoorbeeld voor de wereldbisschoppensynode in oktober 2022, dan zou dat een verheugend resultaat zijn”.

Synodale Weg zeker niet onomstreden

Overigens is de Synodale Weg zeker niet onomstreden. In het Vaticaan worden de ontwikkelingen in Duitsland tot op het hoogste niveau met argusogen gevolgd, en ook binnen de Duitse Kerk zelf klinkt enige kritiek.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.