<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Bisschoppen voltooien onderzoek in Keulen

KNA 15 juni 2021
image
Bisschop Van den Hende (foto) en kardinaal Arborelius hebben hun onderzoek naar de aanpak van misbruik in Keulen afgerond. Foto: KN - Jan Peeters

De apostolische visitatoren Van den Hende en Arborelius hebben hun onderzoek in het aartsbisdom Keulen voltooid. De volgende stap is een rapport waarin paus Franciscus op de hoogte van hun bevindingen wordt gebracht.

De bisschoppen die paus Franciscus naar het aartsbisdom Keulen stuurde voor onderzoek hebben hun bezoek vandaag beëindigd. De Rotterdamse bisschop Hans van den Hende en kardinaal Anders Arborelius van Stockholm hebben volgens de woordvoerder van Van den Hende de stad verlaten. Vorige week dinsdag begonnen de bisschoppen hun onderzoek; als eerste spraken ze met misbruikslachtoffers.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De bisschoppen hebben hun dank uitgesproken aan alle mensen waarmee ze gesproken hebben en aan degenen die hun een e-mail of brief gestuurd hebben. Alle ontvangen informatie wordt aan paus Franciscus aangeboden, lieten ze weten.

Eind mei werd aangekondigd dat de paus twee gezanten naar het aartsbisdom Keulen zou sturen voor een zogenaamde apostolische visitatie. Aanleiding is de al ruim een jaar durende discussie over de afhandeling van misbruikzaken en de vertrouwenscrisis die daaruit voortkwam.

Vertrouwelijke gesprekken

De gesprekken waren vertrouwelijk. Op de misbruikslachtoffers na zijn alle gesprekspartners gevraagd niets te zeggen over wat besproken is. Er bestaat geen officiële lijst van mensen die de bisschoppen gesproken hebben, maar wel is uitgelekt dat Arborelius en Van den Hende onder meer gesproken hebben met Christa Pesch, afgevaardigde van de slachtoffers; de Hamburgse aartsbisschop Stefan Hesse en voorzitter van de Bisdomraad Tim Kurzbach.

Arborelius en Van den Hende kregen de taak om “ter plekke een duidelijk beeld te schetsen van de complexe situatie in het aartsbisdom”, zo kondigde de pauselijke ambassade in Berlijn vorige maand aan. Ook moesten ze onderzoeken of kardinaal Rainer Maria Woelki, aartsbisschop Stefan Hesse en de Keulse hulpbisschoppen Dominik Schwaderlapp en Ansgar Puff verkeerd gehandeld hebben in hun aanpak van misbruikzaken.

Rapport naar de paus

De visitatoren gaan nu aan de slag met een rapport van hun bevindingen, dat zowel analyses van tekortkomingen als suggesties voor verbetering kan bevatten. Dat rapport gaat rechtstreeks naar de paus omdat de bisschoppen alleen aan hem verantwoording moeten afleggen.

Paus Franciscus moet vervolgens bepalen hoe en wanneer hij actie zal ondernemen. Daarbij zal hij waarschijnlijk niet alleen aandacht hebben voor de situatie in Keulen; hij kan ook overwegen wat zijn besluit voor de hele Duitse Kerk betekent.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.