<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Democratische verkiezing van bisschoppen niet mogelijk, zegt kerkjurist

Anita Hirschbeck - KNA 21 juli 2022
image
Paus Franciscus tijdens een ontmoeting met bisschoppen. In Duitsland wordt werk gemaakt van de democratisering van bisschopsbenoemingen, maar het is maar de vraag of het Vaticaan hierin mee gaat. Foto: CNS - Vatican Media

Rüdiger Althaus, een kerkrechtdeskundige uit het Duitse Paderborn, heeft gezegd dat hij een gelijkwaardige deelname van leken aan de verkiezing van bisschoppen op dit moment niet mogelijk acht.

“In welke vorm anderen er ook bij betrokken worden: formeel zal het er uiteindelijk op neerkomen wat het domkapittel beslist”, aldus Althaus in het bisdomsblad van Paderborn.

‘Moeilijk te negeren’

“Maar dat wil niet zeggen dat wat de andere vertegenwoordigers van de gelovigen zeggen, totaal onbelangrijk is.” Als de gelovigen zich tegen een kandidaat zouden uitspreken, zou het voor het domkapittel moeilijk zijn om die stem te negeren, voegde hij eraan toe.

“Democratisering van het benoemingenproces vereist verdere theologische reflectie”

Althaus is priester en lid van het domkapittel dat bij de komende bisschopsverkiezing in Paderborn een lijst van voorgestelde kandidaten aan het Vaticaan zal voorleggen en de nieuwe aartsbisschop zal kiezen uit een door de paus voorgelegde lijst van drie kandidaten.

Onduidelijk

Bij het opstellen van de voorstellen wil het aartsbisdom voor een nieuwe aanpak kiezen en 14 lekenkatholieken erbij betrekken. De kandidatenlijst moet uiteindelijk echter door een meerderheid van de 14 prelaten van het kapittel worden goedgekeurd.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De paus kan de voorstellen meenemen in zijn lijst van drie, maar hij hoeft dat niet te doen. Het is onduidelijk of de lekengroep in Paderborn zal kunnen deelnemen aan de daadwerkelijke verkiezing van kandidaten van de lijst van het Vaticaan, omdat dit eerst door het Vaticaan moet worden goedgekeurd.

Financieel sterkste bisdom

Het aartsbisdom Paderborn, gesticht in 799, ligt grotendeels in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is het financieel sterkste bisdom van Duitsland, maar het aantal kerkgangers en priesters en ook de inkomsten uit de kerkbelasting zullen naar verwachting dalen. Net als andere Duitse bisdommen is Paderborn volop bezig met het doorvoeren van hervormingen.

Lekencommissie

Met het gewijzigde stemsysteem is Paderborn het eerste Duitse bisdom dat een resolutie uitvoert die is aangenomen door het Duitse kerkhervormingsproces van de Synodale Weg. Volgens de resolutie moet elk bisdom een comité van leken vormen met evenveel leden als het betreffende kathedrale kapittel.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De commissie moet het kapittel ondersteunen bij het opstellen van de kandidatenlijst. Bovendien krijgt zij het recht om geraadpleegd te worden en aanbevelingen te doen, zodra de lijst met drie kandidaten van Rome beschikbaar is.

Overeenkomst Kerk en staat op losse schroeven

Althaus, een deskundige op het gebied van canoniek recht, waarschuwt voor het fundamenteel ter discussie stellen van de overeenkomst tussen Kerk en staat over de verkiezing van bisschoppen. “Onderhandelingen daarover zouden ertoe leiden dat alle aspecten betreffende de verhouding tussen staat en Kerk opnieuw zouden worden bekeken, en in de huidige sociale en politieke situatie weet je nooit hoe dat zal uitpakken”, zei hij.

image
Prof.dr. Rüdiger Althaus Foto: Theologische Fakultät Paderborn

Bovendien vereist een democratisch proces “verdere theologische reflectie”, voegde hij eraan toe.

Ontslag om leeftijdsredenen

In juni, kort na zijn 75e verjaardag, bood aartsbisschop Hans-Josef Becker de paus zijn ontslag aan om leeftijdsredenen. Het aartsbisdom kondigde vervolgens aan dat het van plan was leken te betrekken bij de verkiezing van bisschoppen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.