<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Diefstal, fraude en ongeoorloofd dopen: Duits OM doet onderzoek naar neppriester

Luuk van den Einden 6 januari 2023
image
Een 22-jarige Duitse man, die zich vorig jaar juli voor priester uitgaf, wordt door het Openbaar Ministerie onderzocht in verband met fraude en diefstal. Foto: Pexels - Mart Production

Een Duitse man die zich vorig jaar voor priester uitgaf, wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van een waslijst aan misdrijven. Het bisdom waar hij actief was, beraadt zich nog over kerkrechtelijke stappen.

Diefstal, fraude en misbruik van beroepstitels: de misdrijven die een 22-jarige Duitser onder de loep van het Openbaar Ministerie hebben doen belanden, vormen een lange lijst. Vorig jaar juli gaf de man zich uit voor priester in de plaats Winnenden, onderdeel van het bisdom Rottenburg-Stuttgart. Daar zou hij Missen geconcelebreerd hebben en een kind gedoopt hebben.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens een woordvoerder van het parket van Stuttgart wordt de man verdacht van fraude, diefstal, computerfraude en misbruik van beroepstitels. Het is in Duitsland verboden om je voor te doen als een publieke of geestelijke ambtsdrager. Daar staat tot een jaar gevangenisstraf of een geldboete op. Het onderzoek zal naar verwachting van het Openbaar Ministerie nog twee tot drie maanden in beslag nemen.

Nog geen kerkelijk onderzoek

De kwestie kreeg bekendheid nadat het bisdom Speyer – waar de man vandaan komt – in augustus 2022 een landelijke waarschuwing uitvaardigde tegen de neppriester. De verdachte ontkende de aantijgingen destijds tegenover nieuwsmedium katholisch.de en was niet bereikbaar voor verder commentaar.

Het bisdom Rottenburg-Stuttgart heeft laten weten dat er momenteel nog geen kerkelijk onderzoek naar de man loopt. “Op dit moment, en ook met het oog op het onderzoek van het Openbaar Ministerie wordt dit nog afgewacht”, aldus een woordvoerder.

Volgens het kerkelijk recht moet een bisschop een vooronderzoek moet instellen als hij kennis krijgt van “ten minste vermoedelijke wetenschap dat een strafbaar feit is gepleegd”. Op basis van het resultaat van het vooronderzoek wordt besloten of er een kerkelijke strafprocedure komt.

‘Rechtvaardige straf’

Zowel volgens het staats- als het kerkrecht is het strafbaar om je uit te geven voor een priester. In het kerkelijk wetboek staat dat wie een eucharistieviering celebreert zonder priesterwijding als “rechtvaardige straf” met een interdict wordt gestraft. Katholieken tegen wie een interdict is uitgevaardigd, mogen onder andere de sacramenten niet ontvangen of actief deelnemen aan een Mis.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Afhankelijk van de ernst van de overtreding kunnen ook andere straffen worden opgelegd, waarvan excommunicatie de zwaarste is. Een Mis celebreren zonder priesterwijding is een van de ernstige delicten waarvoor het Dicasterie voor de Geloofsleer rechtstreeks verantwoordelijk is als gerechtelijke autoriteit.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.