fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Digitaal kerken populair in Duitsland tijdens eerste lockdown

Katholische Nachrichten-Agentur 8 juli 2021
image
Uit onderzoek blijkt dat online Missen in Duitsland populairder waren dan verwacht. Foto: CNS photo - Katie Rutter

Een Duits peilingsonderzoek heeft een verrassende conclusie: tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 hebben meer katholieken dan verwacht gebruik gemaakt van het digitale aanbod van de Kerk.

Volgens het onderzoek, dat gisteren gepubliceerd werd, heeft in totaal een op de zes katholieken minstens één keer een online Mis of een andere digitale activiteit bijgewoond tijdens de eerste maanden van de coronapandemie.

Vooral conservatieve kerkgangers

Omdat fysieke aanwezigheid bij kerkdiensten onmogelijke was, ook in de periode rond Pasen, maakten veel kerkgangers de overstap naar het internet. In de 27 Duitse bisdommen en in honderden parochies werden Missen en andere bijeenkomsten (live) gestreamd. In Duitsland daalt de zondagse kerkgang onder katholieken gestaag sinds 1960; voor de uitbraak van corona was die onder de tien procent gezakt.

De gebruikers van het online aanbod van de Kerk blijken hoofdzakelijk katholieke kerkgangers met een conservatieve, traditiegerichte achtergrond. Daartegenover namen andere doelgroepen amper deel aan online Missen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook blijkt uit het onderzoek dat mensen die naar eigen zeggen afstand tot de Kerk voelen, niet bereikt konden worden met het digitale aanbod. Volgens het onderzoek is het evident dat internettende katholieken ook in de toekomst gebruik blijven maken van wat de Kerk online te bieden heeft.

Het onderzoek is gehouden door het consultbureau MDG, dat eigendom van de Kerk is. De gebruikte data is verzameld door het Allensbachinstituut, een onafhankelijke opiniepeiler.