<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse bisschop: ‘Maak de katholieke Kerk niet protestant’

KNA 12 oktober 2021
image
Bisschop Bertram Meier Foto: Bisdom Augsburg

De Duitse Kerk moet behoedzaam te werk gaan in haar hervormingsproject ‘de Synodale Weg’. Landen moeten geen eigen weg kiezen in hervormingen en pogingen om Duitse hervormingen aan de wereldwijde Kerk op te leggen, zouden niet werken.

Dat zei de bisschop van Augsburg, Bertram Meier, zondag in een terugblik op de tot nu toe gehouden bijeenkomsten van de Synodale Weg. Die hebben hem tot denken aangezet en bezorgd gemaakt, zei hij in een preek.

“We moeten niet allemaal gaan slapen, weer wakker worden en verbijsterd in onze ogen wrijven omdat de katholieke Kerk zichzelf op de Synodale Weg veranderd heeft in een feitelijk protestantse lokale Kerk.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Kerk zonder sacramenten

Meier keerde zich uitdrukkelijk tegen het voorstel om bisschoppen democratisch en voor een beperkte ambtstermijn te kiezen – een van de voorstellen die tijdens de recente algemene vergadering van de Synodale Weg werden besproken.

“Als we een Kerk zonder de sacramentele bediening willen, zullen we haar de nek breken”, aldus Meier, die God vroeg om zo’n “zelf opgelegd afstand nemen van bisschoppen, priesters en diakens” te voorkomen.

Een synode zou volgens de bisschop niet moeten “rammelen of zagen aan” de gewijde ambten in de Kerk. Zonder het gezag van gewijde bedienaren zou de Kerk ook niets meer bereiken in het publieke en politieke debat, stelde Meier.

Kerk op keerpunt

De bisschop hield zondag een preek tijdens de herfstbijeenkomst van de Duitse tak van de Ridders van het Heilig Graf in Jeruzalem. Zaterdag sprak kardinaal Reinhard Marx daar. De aartsbisschop van München en Freising zei dat hij de Kerk op een keerpunt ziet staan. “Sommige dingen zullen ervoor moeten sterven, maar sommige dingen zullen ook weer opgewekt worden”, aldus Marx.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij riep de leden van de ridderorde op om naast de Duitse synodale weg ook paus Franciscus’ wereldwijde synodale proces vorm te helpen vormgeven.

Synode is uitwisseling

“Niemand”, zei de kardinaal, “kan de wil van God voor zichzelf alleen claimen. Als Kerk zijn we in nogal verschillende rollen en verantwoordelijkheden een zoekende beweging. De Kerk is niet exclusief, we moeten onszelf niet afsluiten, maar getuigenis afleggen in deze wereld.”

Hij voegde toe dat een synode “een uitwisseling, geen parlement” is. “Maar ze is een uitwisseling waarin men luistert, waarin het mogelijk moet zijn om open te spreken, debat maakt er ook deel van uit, kritiek maakt er ook deel van uit.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.