<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse bisschop stapt op om fouten in misbruikaanpak en ‘alsmaar verslechterende gezondheid’

Luuk van den Einden 27 maart 2023
image
Franz-Josef Bode stapt na bijna 32 jaar op als bisschop van Osnabrück. Hij legt zijn taken primair neer vanwege zijn fouten in de aanpak van seksueel misbruik in zijn bisdom. Foto: CNS - Lars Berg, KNA

Franz-Josef Bode, vicevoorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, heeft het Vaticaan zijn ontslag aangeboden vanwege fouten in zijn aanpak van de misbruikcrisis. Hij is niet de eerste Duitse bisschop die dat deed, maar wel de eerste wiens ontslag aanvaard is.

De 72-jarige Bode, die tot zijn aftreden bisschop van Osnabrück was, legt zijn taken primair neer vanwege zijn fouten in de aanpak van seksueel misbruik in zijn bisdom, meldt persbureau KNA.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Daarnaast speelt ook zijn “alsmaar verslechterende gezondheid” een rol in zijn besluit. Bode verwacht daardoor niet op zijn post te kunnen blijven tot hij 75 wordt, de gebruikelijke leeftijd voor een bisschop om met emeritaat te gaan.

Vaticaan verrast

Het Vaticaan verraste dit weekend met de aankondiging dat paus Franciscus het ontslagverzoek van bisschop Bode geaccepteerd had. Andere Duitse prelaten, waaronder kardinaal Reinhard Marx en de Hamburgse aartsbisschop Stefan Heβe, dienden eerder al hun ontslag in om fouten in hun misbruikaanpak, maar hun verzoeken werden door paus Franciscus geweigerd.

Waarom Bode mag gaan en anderen moeten blijven, heeft het Vaticaan niet toegelicht. Zijn gezondheidssituatie zou daarin een factor kunnen zijn, maar ook zijn rol als een van de drijvende krachten achter de Synodale Weg zou een rol kunnen spelen. Dat hervormingsproject wordt door Rome met argusogen bekeken. Al meerdere malen heeft het Vaticaan geprobeerd het project stop te zetten.

Nalatigheid

In september 2022 publiceerde de Universiteit van Osnabrück een rapport over de misbruikaanpak in het bisdom, waaruit bleek dat er grove fouten waren gemaakt en Bode zelf ook in meerdere gevallen nalatig was geweest. Volgens Bode heeft dat rapport hem “duidelijk gewezen op de fouten die [ik] gemaakt heb in de afhandeling van misbruikzaken”.

“Zijn taken waren zwaar en dat had invloed op zijn gezondheid.”
- Bisschop Georg Bätzing

Bode erkent dat hij als bisschop verantwoordelijk was en slachtoffers lange tijd niet genoeg aandacht heeft geschonken. “Ik kan niets anders doen dan alle misbruikslachtoffers opnieuw vragen om mij te vergeven.”

Kritische ontvangst

In december verklaarde Bode nog stellig dat hij op zijn post wou blijven in Osnabrück, waar hij al sinds 1995 bisschop is. Rond die tijd dienden misbruikslachtoffers via kerkrechtelijke weg een klacht tegen hem in. KNA meldt dat het vooralsnog onbekend is of het Vaticaan na die klacht een onderzoek heeft ingesteld dat tot het ontslag van de bisschop heeft kunnen leiden.

Zijn besluit om nu alsnog af te treden, wordt dan ook kritisch ontvangen door verenigingen van misbruikslachtoffers. “Bode had eerder moeten opstappen”, verklaart Matthias Katsch van slachtofferorganisatie Eckiger Tisch tegen KNA.

‘Spijt én respect’

Bodes besluit kan ook rekenen op lof, onder meer van bisschop Georg Bätzing, de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie. “Met grote spijt én met respect” ziet Bätzing zijn rechterhand vertrekken, laat hij weten in een reactie op het ontslag van Bode.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Ik had hem graag langer in de bisschoppenconferentie gehad, maar ik begrijp zijn besluit en de gevolgen die daarbij horen”, schrijft Bätzing, die Bode bedankt voor zijn inzet. “Zijn taken waren zwaar en dat had invloed op zijn gezondheid.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.