fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse bisschoppen bekritiseren rol voorgangers tijdens naziregime

Sanne Gerrits 30 april 2020
image
Adolf Hitler feliciteert een Duitse officier met de overgave van Frankrijk in 1940. Foto: CNS Photo - Patrick Kovacs, Reuters

De Duitse bisschoppen hebben het gedrag van hun voorgangers tijdens het naziregime bekritiseerd.

Nu het 75-jarig jubileum van het einde van de Tweede Wereldoorlog nadert, stellen zij: “De Kerk moet zonder als en maar sterke weerstand bieden.”

In een verklaring op 29 april zeiden de bisschoppen dat hun voorgangers tijdens het naziregime ernstig tekortgeschoten hebben. “Zij hebben de vernietigende oorlog vanuit Duitsland en de misdaden die het regime pleegden niet  afgekeurd.” Volgens de bisschoppen gaven hun voorgangers de oorlog “een religieuze betekenis”.

Verantwoordelijkheid nemen

Iets waar bisschop Georg Bätzing, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, nu afstand van wil nemen. “Critici verweten de Kerk niet alleen dat zij zich haar rol niet herinnerde, maar ook dat zij er geen verantwoordelijkheid voor aflegde.”

Dat was verkeerd, vindt hij nu. “We mogen niet achterover leunen, maar moeten de erfenis van het verleden de toekomst in dragen.”

 

“De oude vijand van verdeeldheid, nationalisme, 'etnisch' denken en 'autoritair leiderschap' steekt weer op veel plekken de kop op”
- Bisschop Georg Bätzing

Volgens Bätzing is dat urgent “nu Europa in niet zo’n goede staat verkeert”.

“De oude vijand van verdeeldheid, nationalisme, ‘etnisch’ denken en ‘autoritair leiderschap’ steekt weer op veel plekken de kop op. Angstaanjagend antisemitisme is wijdverspreid, ook hier in Duitsland”, zei hij.

Evangelie van vrede en gerechtigheid

De Kerk heeft ook een rol in het leren van de lessen uit het verleden: zij moet deze tendens zonder voorbehoud krachtig tegengaan, aldus de bisschop. “Zij is toegewijd aan het Evangelie van vrede en gerechtigheid.”