De Duitse bisschoppen hebben het gedrag van hun voorgangers tijdens het naziregime bekritiseerd.
Nu het 75-jarig jubileum van het einde van de Tweede Wereldoorlog nadert, stellen zij: “De Kerk moet zonder als en maar sterke weerstand bieden.”
In een verklaring op 29 april zeiden de bisschoppen dat hun voorgangers tijdens het naziregime ernstig tekortgeschoten hebben. “Zij hebben de vernietigende oorlog vanuit Duitsland en de misdaden die het regime pleegden niet afgekeurd.” Volgens de bisschoppen gaven hun voorgangers de oorlog “een religieuze betekenis”.
Iets waar bisschop Georg Bätzing, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, nu afstand van wil nemen. “Critici verweten de Kerk niet alleen dat zij zich haar rol niet herinnerde, maar ook dat zij er geen verantwoordelijkheid voor aflegde.”
Dat was verkeerd, vindt hij nu. “We mogen niet achterover leunen, maar moeten de erfenis van het verleden de toekomst in dragen.”
“De oude vijand van verdeeldheid, nationalisme, 'etnisch' denken en 'autoritair leiderschap' steekt weer op veel plekken de kop op”
- Bisschop Georg Bätzing
Volgens Bätzing is dat urgent “nu Europa in niet zo’n goede staat verkeert”.
“De oude vijand van verdeeldheid, nationalisme, ‘etnisch’ denken en ‘autoritair leiderschap’ steekt weer op veel plekken de kop op. Angstaanjagend antisemitisme is wijdverspreid, ook hier in Duitsland”, zei hij.
De Kerk heeft ook een rol in het leren van de lessen uit het verleden: zij moet deze tendens zonder voorbehoud krachtig tegengaan, aldus de bisschop. “Zij is toegewijd aan het Evangelie van vrede en gerechtigheid.”