fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse bisschoppen geschokt en woedend over aanslag Trier

Selinde van Dijk-Kroesbergen 3 december 2020
image
Bisschop Stephan Ackermann van Trier tijdens de oecumenische gebedsdienst die na de aanslag in de kathedraal van de stad gehouden werd. Foto: CNS Photo - Bisdom Trier

De Duitse bisschoppen hebben verbijsterd gereageerd op de aanslag die dinsdag in Trier plaatsvond. De Advent als een teken van licht en hoop werd die dag erg donker, zei bisschop Georg Bätzing, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie.

Een 51-jarige Duitse man reed op 1 december met hoge snelheid in een SUV in op voetgangers in het centrum van Trier. Bij de aanval vielen vijf doden en achttien ernstig gewonden. Onder de slachtoffers waren een negen weken oude baby en haar vader. De moeder raakte ernstig gewond, samen met haar andere kind van anderhalf.

‘Moorddadige aanval voor onze deur’

Diezelfde avond vond er in aanwezigheid van ongeveer honderd mensen een oecumenische gebedsdienst plaats in de kathedraal van Trier. Bisschop Stephan Ackermann van Trier zei “diep geschokt” te zijn door de “moorddadige aanval die vrijwel voor onze deur plaatsvond”.

De kathedraal en de woning van de bisschop bevinden zich vlakbij het voetgangersgebied waar de aanslag plaatsvond.

De doodsklok geluid

De grootste klok van de kathedraal, de zogeheten ‘doodsklok’, werd geluid. Die klinkt normaal gesproken alleen als een lid van het pastorale team van de kerk, een bisschop of een paus sterft.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bisschoppen ‘diep geschokt’

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, was eerder vicaris-generaal van het bisdom Trier. “In dit uur van sprakeloosheid en rouw ben ik verenigd met de slachtoffers, de overledenen, de gewonden en hun families”, zei Bätzing. “Als voormalig inwoner van Trier laten de verontrustende beelden uit het stadscentrum me met woede, afgrijzen en diepe droefheid achter.”

Kardinaal Reinhard Marx uit München verklaarde ook “diep geschokt” te zijn. Als voormalig bisschop van Trier zei hij zich in gebed nauw verbonden te voelen met de mensen in zijn oude bisdom.

Warrige uitspraken

Volgens de Duitse politie is in de eerste verhoren van de verdachte geen enkele aanwijzing gevonden voor religieuze of politieke motieven voor de aanslag. De verdachte zou warrige uitspraken hebben gedaan, waar geen touw aan vast te knopen was.

Bronnen: Catholic News Service, Katholische Nachrichten-Agentur, NOS