Vier Duitse bisschoppen hebben hun waardering uitgesproken voor de synode over synodaliteit, die onlangs in Rome werd afgesloten. Tegelijkertijd bekritiseren zij de Duitse Synodale Weg, die zij beschouwen als tegenstrijdig met de synode van Rome.
“Wij zijn bereid om samen met collega-bisschoppen en met zoveel mogelijk andere deelnemers de weg in te slaan die de Romeinse synode is ingeslagen”, is te lezen in een gezamenlijke verklaring van kardinaal Rainer Maria Woelki (Keulen), bisschop Gregor Maria Hanke (Eichstätt), bisschop Stefan Oster (Passau) en bisschop Rudolf Voderholzer (Regensburg).
Het slotdocument van de synode, dat paus Franciscus onlangs heeft vrijgegeven voor publicatie, wordt “met grote dankbaarheid ondersteund”, schrijven de vier bisschoppen. Bisschop Oster nam zelf deel aan de synode over synodaliteit.
De vier bisschoppen uiten in hun verklaring stevige kritiek op de Duitse tegenhanger van de synode, de zogeheten Syondale Weg.
Volgens de bisschoppen vond de synode in Rome plaats in een setting waar “onderscheidingsvermogen, wederzijds vertrouwen, luisteren en een focus op missionair leerlingschap tot bloei konden komen.”
Deze elementen ontbraken grotendeels tijdens de vergaderingen van de Synodale Weg in Frankfurt, schrijven Woelki, Hanke, Oster en Voderholzer. “We ervoeren de ontmoetingen in Frankfurt als tegenstrijdig met wat de bisschoppensynode in Rome in praktijk bracht”.
De vier bisschoppen vergelijken de vergaderingen van de Duitse Synodale Weg met een parlement, waarbij sprake was van “pure meerderheidsverwerving” en “gebrek aan geestelijk onderscheidingsvermogen”.
De vier bisschoppen concluderen dat hetgeen wat de Duitse Synodale Weg voor ogen heeft niet samen gaat met “het wereldwijde kerkelijke proces van de synode over synodaliteit”. Een grote meerderheid met een liberale houding wilde volgens hen bepaalde speer punten doordrukken “onder massale, publieke druk”.
Woelki, Hanke, Oster en Voderholzer hebben zich eerder kritisch uitgelaten over de Synodale Weg, die heeft ingestemd met diverse progressieve voorstellen. Ook paus Franciscus haalde verschillende keren fel uit naar de Synodale Weg.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.