fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse bisschoppen willen met Vaticaan in gesprek over document parochiehervorming

KN Redactie 25 augustus 2020
image
De Duitse bisschoppen zijn bereid om naar het Vaticaan te reizen voor een verhelderend gesprek, maakte Georg Bätzing van Limburg maandag bekend. De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie neemt hiermee de uitnodiging aan van kardinaal Beniamino Stella, prefect van de Congregatie voor de Clerus . CNS photo/Harald Oppitz, KNA

De Duitse bisschoppenconferentie neemt de uitnodiging van het Vaticaan aan om in gesprek te gaan over de onlangs verschenen instructie over parochiehervorming. Het document riep gemengde reacties op binnen het Duitse episcopaat.

De Congregatie voor de Clerus had de bisschoppen al eind vorige maand uitgenodigd voor een gesprek om hun twijfels en verbazing weg te nemen. Dat gebeurde nadat een deel van de Duitse bisschoppen zich uitermate kritisch uitliet over de instructie.

Rol van de priester

Het document – dat overigens niet specifiek gericht is tot de Duitse Kerk – benadrukt dat de priester het hoofd is van de parochie. Zijn taken kunnen niet worden toegewezen aan een groep priesters of leken. Titels als “teamleider”, die wijzen op een gezamenlijk leidinggeven aan de parochie, “moeten vermeden worden”, aldus de niet-bindende instructie.

Daarnaast staat in het document dat een tekort aan priesters of financiële middelen geen reden is om een parochie op te heffen.

Verhitte discussies

De Duitse bisschoppen maakten hun beslissing bekend na een gezamenlijke vergadering op maandag. Wel willen zij vergezeld worden door leken die de ‘synodale weg’ vertegenwoordigen die in Duitsland momenteel aan de gang is. Of en wanneer de ontmoeting zal plaatsvinden, is nog onduidelijk.

De instructie werd kort na de publicatie op 20 juli, in Duitsland onderwerp van verhitte discussies. Sommige Duitse bisschoppen vinden dat het huidige parochiemodel met een verantwoordelijke priester niet langer houdbaar is vanwege een gebrek aan roepingen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Kritiek en Lof

Kardinaal Reinhard Marx is een van de meest uitgesproken critici van het document. Naast de aartsbisschop van München en voormalige voorzitter van de bisschoppenconferentie, uitten bisschop Gerhard Feige van Maagdenburg, bisschop Franz-Josef Bode van Osnabrück en bisschop Peter Kohlgraf van Mainz ook felle kritiek op de instructie.

De Duitse kardinalen Walter Kasper en Rainer Maria Woelki (Keulen) prezen de instructie juist. Hun collega, bisschop Gregor Maria Hanke van Eichstatt zei dat de instructie een waardevolle stimulans is om de missionaire impuls in parochies te doen ontwaken.

Ontwikkelingen Duitsland

Het Vaticaan en de Duitse bisschoppen zijn de laatste tijd regelmatig in gesprek over de ontwikkelingen binnen de Duitse Kerk.

Vorig jaar schreef paus Franciscus een kritische brief aan Duitse katholieken in reactie op de ‘synodale weg’, het hervormingsproces waarin onder meer het celibaat en de kerkelijke leer over seksualiteit ter discussie worden gesteld.

Op de vingers getikt

Later tikte het Vaticaan de Duitse bisschoppen opnieuw op de vingers. De Congregatie voor de Bisschoppen wees hen erop het feit dat hun plannen conform de richtlijnen moeten zijn die de paus in zijn brief meegaf. Dat gebeurde nadat een meerderheid van de Duitse bisschoppen besloot om de adviezen van de paus naast zich neer te leggen.

Het Vaticaan riep onlangs ook een halt toe aan het plan van het bisdom Trier om honderden kleine parochies om te vormen tot 38 megaparochies onder leiding van een priester en een groep leken.

(Bron: CNA)