Katholieke journalisten hebben in de nasleep van de publicatie van een misbruikonderzoek voor het bisdom Münster opgeroepen tot meer transparantie in de kerkelijke rechtspraak.
Het kerkelijk recht mag geen “geheime rechtspraak” zijn, zo stelt de voorzitter van de katholieke journalistenbond GKP, Joachim Frank. Hij vindt dat er openbare hoorzittingen en bekendmakingen van vonnissen moeten komen, dat veroordelingen gepubliceerd moeten worden en dat de media informatie- en publicatierechten moeten krijgen.
Na de presentatie van een misbruikrapport had de bisschop van Münster, Felix Genn, een breed pakket maatregelen aangekondigd om misbruik en machtsmisbruik te voorkomen. Hij onderzoekt onder meer of zijn bisdom tijdelijk kerkelijke administratieve rechtbanken moet invoeren totdat Rome en de Duitse bisschoppenconferentie hierover een besluit nemen.
Dergelijke rechtbanken zouden administratieve beslissingen van de kerk transparanter en juridisch controleerbaarder kunnen maken, vooral in gevallen van misbruik, aldus de bisschop. De invoering van kerkelijke administratieve rechtbanken wordt al meer dan 50 jaar besproken en geëist om meer rechtsbescherming te bieden, vooral voor leken.
De GKP verwelkomde deze aankondiging en riep ook op tot een algemeen beginsel van openbaarheid in alle kerkelijke procedures. Tot nu toe is verslaggeving over kerkelijke processen, op enkele uitzonderingen na, nauwelijks mogelijk geweest.
Vorige week presenteerden onderzoekers van de universiteit van Münster een onderzoek naar seksueel misbruik door geestelijken in het bisdom Münster. De studie identificeerde 196 vermoedelijke daders en 610 slachtoffers tussen 1945 en 2020.