De Keulse kardinaal Rainer Maria Woelki waarschuwt dat de ‘Synodale Weg’, het omstreden hervormingsproject binnen de Kerk in Duitsland, kan leiden tot een ‘Duitse nationale Kerk’.
De aartsbisschop van Keulen zei tegenover KNA: “De ergste uitkomst zou zijn, dat de Synodale Weg leidt tot een schisma (kerkscheuring, red.) en uit de communio (gemeenschap, red.) met de universele Kerk stapt.”
Woelki dringt er bij de deelnemers op aan geen ‘” onvervulbare hoop” te koesteren op bijvoorbeeld de priesterwijding voor vrouwen. Dergelijke hoop zal volgens hem enkel frustraties opleveren, omdat de zaak al is beslist door paus Johannes Paulus II.
“Ik kan deze vraag niet beantwoorden alsof hij nog open ligt”, aldus Woelki. “In dat geval vindt de discussie plaats buiten de leer van de Kerk.”
De kardinaal hoopt dat de Synodale Weg “een ware hervorming te weeg brengt, die absoluut nodig is in de Kerk”. Hij nodigt theologen die nog niet meedoen uit zich meer in het proces te mengen.
Sommige documenten zijn volgens hem van een dusdanig laag theologisch niveau dat hij zich schaamt voor de onbekwaamheid die er uit spreekt. “En dat terwijl de hele wereld meekijkt.”
Daarbij is het “niet ‘onze kerk’ maar ‘Zijn kerk’”, verwees Woelki naar Christus. “Sommige regels staan buiten ons bereik.”
De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing van Limburg, maakt zich daarentegen weinig zorgen over een mogelijke kerkscheuring. In een interview met de Bonner General-Anzeiger zei hij: “De katholieke Kerk is de universele Kerk, die bestaat uit vele verschillende Kerken. De Duitse Kerk is onderdeel van de universele Kerk en daar zal niets aan veranderen.”
De meeste Duitse katholieken lijken zich sowieso geen zorgen te maken. Uit een onderzoek van Die Tagespost onder 2036 ondervraagden blijkt dat meer dan de helft van de katholieken niet eens geïnteresseerd is in de Synodale Weg.
Op de stelling ‘De katholieke hervormingsdialoog de Synodale Weg interesseert me’ antwoordde 53% van de katholieken ‘nee’. Van de Duitsers in het algemeen was slechts 11% geïnteresseerd in het project.
Bronnen: Katholische Nachrichten-Agentur, Die Tagespost
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.