fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse Kerken ontvingen recordbedrag aan kerkbelasting in 2019

KN Redactie 21 juli 2020
image
Foto: Christian Dubovan - unsplash.com

De twee grootste Kerken van Duitsland ontvingen in 2019 een recordbedrag uit de Kirchensteuer, de kerkbelasting. Het ging om een gezamenlijk bedrag van 12,7 miljard euro, een stijging met 2,4% ten opzichte van een jaar eerder.

Van het bedrag over 2019 ging 6,76 miljard naar de katholieke Kerk en 5,95 miljard naar de EKD, ‘s lands grootste protestantse Kerk. De stijging was volgens experts vooral het gevolg van de groei van de Duitse economie in 2018. Lonen stegen, waardoor er meer inkomstenbelasting werd afgedragen.

Grootste inkomstenbron

De kerkbelasting wordt door de staat geheven over het inkomen van mensen die als lid van een Kerk geregistreerd staan. Het is met afstand de grootste inkomstenbron van beide Kerken.

De Kerken betalen uit dit bedrag niet alleen het onderhoud van kerkgebouwen en het directe pastorale werk, maar bijvoorbeeld ook het personeel van scholen en sociale instellingen.

Recordverlies aan leden

Opvallend genoeg boekten beide Kerken in de afgelopen jaren een recordverlies aan leden. Zo zegde in 2018 en 2019 in totaal bijna een half miljoen Duitse katholieken zijn kerklidmaatschap op. De EKD boekte soortgelijke rode cijfers.

Het totaal aantal leden van beide Kerken daalde daarmee tot 43,3 miljoen, iets meer dan de helft van de Duitse bevolking.

Afname inkomsten uit kerkbelasting verwacht

Nu de coronacrisis tot een economische crisis heft geleid, verwachten beide Kerken voor volgend jaar overigens een scherpe afname van de inkomsten uit de Kirchensteuer. De Duitse regering schat dat de belastinginkomsten met 13 procent zullen dalen.

Bron: Katholische Nachrichten-Agentur